روشهای تولید اتانول یا اتیل الکل:
اتانول یا اتیل الکل یک الکل مایع ساخته شده از اکسیژن ‚هیدروژن و کربن است و از تخمیر شکر و یا نشاسته موجود در غلات به دست می آید.فرمول شیمیایی آن CH3CH2OHمی باشد.
وزن مولکولی 46.07g/molدارد.اتانول یک مایع بدون بو است که نقطه جوش آن 78.2سانتیگراد و نقطه ذوب آن 114.1- درجه سانتیگراد می باشد.اتانول با نامهای اتیل الکل والکل غلات هم شناخته می شود.
اتانول خالص قابل اشتعال است و به دلیل نقطه ذوب پایینی که دارد در ضد یخ استفاده می شود.این ماده در آب حل می شود و خودش هم حلال خوبی است که در عطرها و رنگ ها کاربرد دارد.
هنری فورد و الکساندر گراهام بل جزو اولین افرادی بودند که فهمیدند میزان بالای شکر در گیاهان می تواند به شکل ارزانی به سوخت های پاک و تجدید پذیر الکلی تبدیل شوند. در حالی که مفهوم کلی تولید اتانول تغییری نکرده پالایشگاههای سوخت های تجدید پذیر با استفاده از تکنولوژی پیشرفته غلات ‚نوشیدنی ها ‚ضایعات مواد غذایی و سلولز موجود در زباله های با منشا زیستی را به اتانول تبدیل می کنند.
بیش از 90 % از اتانول غلات از روش dry mill وبقیه از روش wet millبه دست می آید.تفاوت دو روش در نحوه عمل آوری اولیه می باشد.
تولید اتانول یا اتیل الکل از روش Dry Mill:
در این روش دانه غلات به صورت کامل خرد شده ‚سپس با آب مخلوط شده تا mashبه دست آید.بعد از افزودن آنزیم ها به مش‚. نشاسته به قند تبدیل می شود. پس از پختن mash و سرد کردن به دستگاه تخمیر منتقل شده و مخمر به آن افزوده می شود و در نتیجه تبدیل قند به الکل اغاز می شود.
تولید اتانول یا اتیل الکل از روش Wet Mill:
در این روش در ابتدا دانه های غلات خیسانده می شوند.سپس خمیر به دست امده از طریق آسیاب ها له می شود و باقیمانده فیبر‚ گلوتن و نشاسته در مرحله بعد جدا می شوند.بقیه مراحل شبیه dry mill می باشد.
دانه های غلات ←آسیاب کردن غلات و تشکیل mash←افزودن آب و پختن ترکیب ←شکستن نشاسته به قند ←تخمیر و تبدیل قند به الکل ←تقطیر←اتانول
تولید اتانول یا اتیل الکل با استفاده از کاتالیست:
در این روش اتانول یا اتیل الکل از هیدراسیون اتیلن با حضور کاتالیست اسیدی مثل اسید فسفریک به دست می آید.
C2H4 +H2O→→CH3CH2OH