خواص ترمودینامیکی بی کربنات سدیم:
خواص جوش شیرین:
کاربرد های جوش شیرین:
بی کربنات سدیم یا جوش شیرین به عنوان سودای پخت نیز شناخته می شود. از نمک های سدیم در ترکیب با کربنیک اسید و با فرمول عمومی NaHCO3 می باشد ( با کلسیم بی کربنات اشتباه گرفته نشود). نمکی که از کاتیون سدیم ( Na+) و آنیون بی کربنات ( HCO3-) ساخته شده است.
جوش شیرین جامد سفید رنگ کریستالی می باشد ولی اغلب در شکل پودری ظاهر می شود. نمکی است که به قلیا تمایل دارد و ارائه دهنده خواص کربنات سدیم می باشد. در آب آمفوتر است و هم می تواند به صورت اسید و هم به صورت باز رفتار کند. با عبور گاز از داخل محلول جوشان کربنات سدیم خالص یا محلول سود پرک، می توان سدیم بی کربنات را به شکل رسوب به دست آورد. این محصول سالیانه در جهان به وفور تولید می شود.
در فراوری بکینگ پودر استفاده فراوانی دارد. وقتی با اسید واکنش می دهد، کربن دی اکسید آزاد میکند و باعث انبساط بیشتر می شود که باعث رشد کیک، افزایش سرعت پخت نان و دیگر غذاهای سرخ کردنی می شود. البته استفاده از آن در پخت نان و انواع شیرینی مضر است و ممنوع شده است. در تولید نوشابه های گازدار استفاده می شود و همچنین به عنوان مکلمل های غذایی دام و طیور کاربرد دارد.
از خمیر جوش شیرین به عنوان تمیز کننده سطوح مختلف استفاده می شود. در خمیردندان ها نیز از همین ویژگی این ماده استفاده می شود. کاربرد های بهداشتی فراوانی دارد و در صورتی که برای پوست ایجاد حساسیت نکند، می تواند برای پاکسازی پوست و به خصوص رفع آفتاب سوختگی و یا رفع بوی بد بدن کاربرد داشته باشد.