سدیم سولفیت:
سدیم سولفیت پودر یا کریستال سفید با خواص احیا کند کنندگیست.(با سدیم سولفید اشتباه گرفته نشود). خواص سفید کنندگی، بدون سولفور کننده و خواص بدون کلر کنندگی دارد.
این ماده در صنعت غذایی به عنوان کمک کننده در حفظ ظاهر مواد غذایی و پایداری آن استفاده می شود. به عنوان مثلا در میوه های خشک استفاده می شود. پودر سفید بدون رنگی است که جرم مولکولی 126٫05gr/mol و دانسیته 2٫633 گرم بر سانتی متر مکعب را دارد. سمیت کمی دارد و روی آب شناور می ماند و مقدار کمی در آب حل می شود.
این ماده طعم نمکی و شبیه سولفور دارد. نقطه ذوب 911 درجه سانتی گراد را دارد. حلالیت آن در 100 گرم آب، 30٫7 گرم در 25 درجه سانتی گراد است. در گلیسیرین محلول است و مقدار کمی در الکل ها حل می شود و در اتانول نامحلول است. در مایعات کلر دار و در آمونیاک نامحلول است.
وقتی حرارت داده می شود، بخارات خیلی سمی Na2O و اکسید سولفور از خود تولید می کند. PH آن بین 8٫5 تا 11٫5 و حدود 9 است.
موارد استفاده سدیم سولفیت:
ماده ای تجاری است که در صنایع فراوانی کاربرد دارد. در آب ورودی بویلر ها، در صنعت ظهور عکاسی، سفید کنندگی برای پشم، تولید شیشه، سفید کننده کاغذ، محصولات رنگ کننده مو، نگه دارنده های گوشت و در دارو های پزشکی استفاده می شود.
روش های تولید:
در آزمایشگاه با واکنش محلول سدیم هیدروکسید با گاز سولفور دی اکسیید تولید می شود:
2NaOH + SO2 —> Na2SO3 + H2O
همچنین در صنعت با واکنش سولفور دی اکسید با محلول سدیم کربنات به دست می آید. در مرحله اول سدیم بی سولفیت (NaHSO4) تولید می شود که با واکنس با سدیم هیدروکسید یا سدیم کربنات اضافی به این ماده تبدیل می شود:
SO2 + Na2CO3 —-> Na2SO3 + CO2
سوخت و ساز:
سولفیت هایی که از طریق بلعیدن یا تنفس یا تزریق وارد بدن حیوانات یا انسان می شود با اکسیداسیون به سولفات تبدیل می شوند. اگر این ماده در محیط آزاد شود در مجاورت رطوبت هوا به سولفات سدیم تبدیل می شود. این ماده معمولا باعث خارش پوستی نمی شود هرچند به صورت جزئی آلرژی هایی از آن گزارش شده است.
نکات ایمنی:
کمک های اولیه: