سیترات سدیم:
سدیم سیترات با فرمول عمومی Na2C6H5O7 که گاهی سیترات سدیم نامیده می شود، نمک سدیم اسید سیتریک اسید.این مادهطعم نمکی دارد و جز پایه ای است و به همراه اسید سیتریک می تواند برای تهیه بافرهای سازگار بیولوژیکی استفاده شود.
کاربردهای سیترات سدیم:
غذایی: سدیم سیترات به طور عمده به عنوان ادتیو غذایی استفاده می شود. این ماده معمولا به عنوان طعم دهنده و یا نگهدارنده استفاده می شود. سدیم سیترات به عنوان طعم دهنده در تنوع وسیعی از نوشیدنی های گاز دار استفاده می شود.
همچنین، در مخلوط ژلاتین ها، بستنی، ماست، آبمیوه، پودر شیر، پنیرهای فرآیند شده و نوشیدنی های حاوی مالتوز با کربن بسیار مورد مصرف قرار می گیرد. همچنین می تواند به عنوان پایدار کننده های امولسیفایر در ساخت پنیر استفاده شود.
خاصیت بافرکنندگی:
سیترات سدیم یا تری سدیم سیترات به عنوان یک جز بافرکننده یا تنظیم کننده ی PH برای مقاومت در مقابل تغییرات PH استفاده می شود.PH محلول این ماده 5 گرم در 100 میلی لیتر آب، در 25 درجه سانتی گراد، 7.5 تا 9 است. این ماده در بسیاری از بسته های مواد غذایی روزمره استفاده می شود تا در مقابل تغییرات PH در بدن انسان مقاومت کند. این ماده به طور عمده در محصولاتی همچون: پنیر و ماست به کار برده می شود.
پزشکی:
سدیم سیترات در پزشکی کاربرد های متعددی دارد، از جمله در داروهای Antiacid استفاده شده قبل از بیهوشی، به هدف کاهش اثرات حاصل از مصرف آسپیرین در بیماری های مربوط به معده.توصیه می شود.
رسوب گیری در بویلرها:
این ماده به عنوان یک عامل موثر در برداشتن رسوب های کربنات در بویلرها و همچنین برای تمیزکردن رادیاتور های اتومبیل ها استفاده میشود.
خواص فیزیکی و شیمایی:
کمک های اولیه:
تنفس: بعد از تنفس ذرات سدیم سیترات، شخص مصدوم را به هوای تازه منتقل کنید. اگر نیاز است تنفس مصنوعی به شخص داده شود و در صورت سخت بودن تنفس لباس های شخص مصدوم را از تن خارج کرده و ماسک اکسیژن وصل شود.
پوست:
در اثر تماس پوست، محل آلوده را به مدت حداقل 15 دقیقه با آب و صابون شست و شو دهید و توصیه های پزشکی را به کار گیرید.
چشم:
پس از تماس با چشم، چشم را به مدت حداقل 15 دقیقه با آب بشویید و هرگونه لنز از چشم خارج کنید.
بلعیدن:
در صورت بلعیدن، هرگز شخص را وادار به استفراغ نکنید و به طورکامل دهان فرد آلوده را شست و شو دهید. توصیه های پزشکی را به کار گیرید.