تهیه صابون:
تولید صابون معمولاً صابون زدایی از تری گلیسیریدها را که روغن ها و چربی های گیاهی یا حیوانی هستند، در پی دارد.
یک محلول قلیایی (اغلب لیس یا هیدروکسید سدیم) باعث صابون سازی می شود که در نتیجه چربی های تری گلیسیرید ابتدا به نمک های اسیدهای چرب هیدرولیز می شوند. گلیسرول (گلیسیرین) آزاد می شود.
گلیسیرین می تواند به عنوان یک ماده نرم کننده در محصول صابون باقی بماند، گرچه گاهی اوقات جدا می شود. نوع فلز قلیایی مورد استفاده نوع محصول صابون را تعیین می کند. صابون های سدیم، تهیه شده از هیدروکسید سدیم، سفت هستند. در حالی که صابون های پتاسیم، حاصل از هیدروکسید پتاسیم، نرم تر یا اغلب مایع هستند.
از نظر تاریخی، هیدروکسید پتاسیم از خاکستر گل ماسه یا گیاهان دیگر استخراج می شد. صابون های لیتیوم نیز سفت هستند. این ها منحصراً در گریس ها استفاده می شوند.
برای تهیه صابون های دست شویی، تری گلیسیریدها (روغن ها و چربی ها) از روغن نارگیل، زیتون، یا نخل و همچنین پیه تهیه می شوند. تری گلیسیرید نام شیمیایی تسترهای اسیدهای چرب و گلیسیرین است. گوزن، به عنوان مثال، چربی گوشت گاو ارائه شده، در دسترس ترین تری گلیسیرید از حیوانات است.
هر گونه محتوای اسیدهای چرب کاملاً متفاوتی را ارائه می دهد و در نتیجه صابون هایی از احساس متمایز ایجاد می شود. روغن های دانه صابون های نرم اما ملایم تری می دهند. صابونی که از روغن زیتون خالص تهیه شده و گاهی صابون کاستیل یا صابون مارسی نیز نامیده می شود، به دلیل ملایمت خاص خود مشهور است.
اصطلاح (کاستیل) نیز گاهی اوقات به صابون های مخلوط روغن، اما درصد بالایی از روغن زیتون اطلاق می شود. اکثر صابون سازها از فرایندهایی استفاده می کنند که گلیسرول در آن باقی می ماند و صابون سازی تا روزهای زیادی پس از ریختن صابون در قالب ادامه می یابد. گلیسرول در طی فرآیند گرم باقی می ماند، اما در دمای بالا، قبل از ریختن صابون در قالب، واکنش در کتری کامل می شود.
این فرآیند ساده و سریع در کارخانه های کوچک در سراسر جهان استفاده می شود. صابون دست ساز از فرآیند سرما نیز با صابون ساخته شده در صنعت تفاوت دارد زیرا بیش از حد چربی مورد نیاز برای مصرف قلیایی مورد استفاده قرار می گیرد.
در فرآیند ریختن سرد، این چربی اضافی (فوق چربی) نامیده می شود و گلیسرول باقی مانده به عنوان یک ماده مرطوب کننده عمل می کند. با این حال، گلیسیرین باعث صابون شدن نرم تر نیز می شود. افزودن گلیسرول و فرآوری این صابون، صابون گلیسیرین تولید می کند.
تولید صابون جامد:
صابون با مخلوط کردن چربی ها و روغن ها با یک پایه تولید می شود، اما مواد شوینده که با واکنش ترکیبات شیمیایی در یک مخلوط کن تولید می شوند. بیشتر صابون های فلزی با خنثی سازی اسیدهای چرب خالص تهیه می شوند.
تولید صابون مایع:
صابون مایع تا قرن نوزدهم اختراع نشده است. در سال 1865، ویلیام شپارد نسخه مایع صابون را به ثبت رساند. در سال 1898، بی.جی. جانسون صابونی حاصل از روغن های نخل و زیتون تولید کرد. در اوایل دهه 1900، شرکت های دیگر شروع به تولید صابون مایع خود کردند. صابون مایع همچنین برای روش های شستشوی سنتی یا غیر ماشینی، مانند استفاده از دستشویی، بهتر عمل می کند.
مواد تشکیل دهنده صابون چیست؟