این ترکیب با خنثی سازی اسید سوربیک توسط هیدروکسید پتاسیم به صورت تجاری در مقیاس بالا تولید می شود. مراحل تولید آن به صورت مختصر طی چهار مرحله توضیح داده می شود.با چگالش بین کتن و کروتونالدئید، استر پلیمری 3-هیدروکسی-4-هگزنوئیک اسید به دست می آید. معادله واکنش به صورت زیر است:
H2C = C = O + CH3 - CH = CH - CHO = CH3CH = CH − CH = CH − COOH
تجزیه: پلی استر را تجزیه کرده و اسید سوربیک تولید می کنند.از طریق کربن فعال، تقطیر، تبلور مجدد یا سایر فرایندها انجام می شود و در نهایت خنثی سازی با هیدروکسید پتاسیم صورت می گیرد.پتاسیم سوربات بازدارنده مخمرها و کپک ها است، همچنین در برابر چندین نوع باکتری فعال است اما خیلی کارآمد نیست. در این ترکیب در واقع شکل فعال اسید سوربیک است که فعالیت مهاری دارد و پس از یونیزاسیون سوربات پتاسیم در آب ایجاد می شود.
این ترکیب در نهایت با تغییر در موفولوژی، یکپارچگی و عملکرد غشای سلولی و ایجاد اختلال در عملکردهای انتقال و فعالیت متابولیکی، از رشد میکروبی جلوگیری می کند. مکانیسم نگهدارنده این ترکیب مشابه پتاسیم سوربات شبیه بنزوات سدیم است، اما با مکانیسم نایسین و ناتامایسین متفاوت است.
خواص سوربات پتاسیم
ظاهر
یک پودر سفید بلوری، دانه ای یا گرانولی / گلوله ای با طعم و بوی خنثی است که به سادگی آب را جذب می کند و در صورت قرار گرفتن در معرض هوای مرطوب منقضی می شود.این ترکیب در آب و اتانول محلول است. از آنجا که حلالیت اسید سوربیک در آب بسیار کم است (0.16 گرم در 100 میلی لیتر در دمای 20 درجه سانتی گراد)، به همین دلیل معمولاً نمک پتاسیم محلول آن ساخته می شود - سوربات پتاسیم (محلول 67.6 گرم در 100 میلی لیتر در دمای 20 درجه سانتی گراد) یک ماده نگهدارنده در صنایع غذایی است.
PH
اثر ضد میکروبی آن در بازه وسیعی از pH از 3.0 تا 6.5 است و در شرایط اسیدی با مقدار pH کمتر از 5-6 بهتر عمل می کند. در واقع با کاهش PH فعالیت آن افزایش می یابد.با اینحال سوربات پتاسیم در محدوده های pH بالاتر نیز موثر است، به عنوان مثال PH 6.5، در حالی که بنزوات سدیم و بنزوات پتاسیم تقریبا فعالیت ضد میکروبی خود را از دست می دهند زیرا فقط در زیر PH 4.5 موثر هستند. با این حال سوربات پتاسیم نیز در صورت pH بالاتر از 7.0 بی اثر خواهد بود.
بنزوات سدیم و سوربات پتاسیم اغلب در مواد غذایی اسیدی برای محافظت در برابر طیف وسیع تری از میکروارگانیسم ها ساخته می شوند. سوربات پتاسیم از رشد کپک، مخمر و سایر میکروارگانیسم ها جلوگیری کرده و در نتیجه باعث افزایش زمان نگهداری محصولات غذایی می شود.دوز معمول نگهدارنده این ترکیب از 250 ppm تا 1000 ppm بسته به PH، انواع میکروب و سایر شرایط متفاوت است. این ترکیب می تواند با افزودن مستقیم، اسپری، در بسته بندی مواد یا روش های دیگر استفاده شود.
سوربات پتاسیم گرید غذایی معمولاً به عنوان ماده نگهدارنده به نوشابه های رژیمی و نوشیدنی غیر الکلی اضافه می شود. مانند بنزوات سدیم و پتاسیم، سوربات پتاسیم ماده نگهدارنده رایج کوکاکولا است که برای محافظت از طعم و مزه در برخی نوشیدنی های غیر گازدار و حاوی آب استفاده می شود. این ترکیب برای حفظ طراوت و طعم در برخی از نوشیدنی های پپسی استفاده می شود.