کاربردهای عمده دترجنت یا شوینده:
برای نظافت و رفع چربی و کثیفی و آلودگی:
یکی از بزرگ ترین کاربردهای شوینده ها برای نظافت منازل و مغازه ها از جمله شستن ظرف و لباسشویی است.
مواد افزودنی سوخت:
برای کاربراتورها و اجزای انژکتور و سوخت موتورهای احتراق داخلی از شوینده های صنعتی یا دترجت های موجود در سوخت ها برای جلوگیری از رسوب گیری استفاده می شود. غلظت در حدود 300 ppm است. شوینده های معمولی آمین ها و آمیدهای با زنجیره بلند هستند مانند پلی ایزوبوتن آمین و سوکسینیمید.
معرف بیولوژیکی:
از شوینده های درجه معرف برای جداسازی و خالص سازی پروتئین های غشای انتگرال موجود در سلول های بیولوژیکی استفاده می شود. انحلال لایه های دو لایه غشای سلولی به ماده شوینده ای نیاز دارد که بتواند وارد تک لایه غشای داخلی شود.
پیشرفت در خلوص و پیچیدگی مواد شوینده، خصوصیات ساختاری و بیوفیزیکی پروتئین های غشایی مهم مانند کانال های یونی و همچنین ایجاد اتصال در لیپوپلی ساکارید، ناقلین، گیرنده های سیگنالینگ و فتوسیستم را مختل می کند.
نظریه مواد شوینده:
مواد شوینده معمولاً با استفاده از روش های آزمایش و خطا فرموله می شوند و به شما در زمینه نظریه مواد شوینده کمک بسیاری می کنند. پدیده جذب، کشش سطحی، پدیده های میسل، خیساندن مواد شوینده و پراکندگی، مواد شوینده کف کننده و امولسیون کننده خواصی هستند که رفتار مواد شوینده را توجیه می کنند.
میسل چیست؟
میسل توده های کروی هستند که قسمت داخلی آن هیدروکربن است. غلظت ماده شوینده ای که اولین میسل در آن تشکیل می شود، غلظت بحرانی میسل است.