پروکسی استیک اسید:
پراستیک اسید که به آن پراکسی استیک اسید یا PAA نیز گفته می شود، یک ترکیب آلی با فرمول شیمیایی CH3CO3H است.
این پراکسید آلی مایعی بی رنگ با بوی تند مشخصی مانند بوی سرکه است که یادآور اسید استیک می باشد و می تواند بسیار خورنده باشد. پراستیک اسید، اسید ضعیف تری نسبت به اسید استیک مادر است و pKa آن 8.2 است. پراستیک اسید (C2H4O3) مخلوطی از اسید استیک (CH3COOH) و پراکسید هیدروژن (H2O2) در آب است.
اثرپذیری پراستیک اسید:
برای غیرفعال کردن انواع زیادی از میکروارگانیسم های بیماری زا می توان از پراستیک اسید استفاده کرد. همچنین ویروس ها و هاگ ها را غیرفعال می کند. فعالیت پراستیک اسید به سختی تحت تأثیر ترکیبات آلی موجود در آب قرار دارد.
با این حال، pH و دما بر فعالیت پراستیک اسید تأثیر می گذارند. پراستیک اسید زمانی موثرتر است که مقدار pH خنثی یعنی معادل 7 باشد.
pH اسید استیک رقیق چقدر است؟
اسید استیک یک اسید مونوپروتیک ضعیف است. در محلول آبی مقدار pKa 76/4 است. پایه مزدوج آن استات است (-CH3COO). محلول 1.0 مولار آن دارای pH 2.4 است، که نشان می دهد فقط 0.4٪ از مولکول های اسید استیک جدا شده اند.
اسید استیک یک اسید ضعیف است، زیرا وقتی به آب اضافه شود، با آب به صورت برگشت پذیر واکنش می دهد و یون های هیدرونیوم و استات را تشکیل می دهد. اسید استیک به شدت در آب حل می شود، اما بیشتر ترکیب در مولکول ها حل می شود و باعث می شود الکترولیت ضعیفی باشد.
ایمنی:
پراستیک اسید، یک ماده اکسید کننده قوی و تحریک کننده شدید پوست، چشم ها و سیستم تنفسی است.