ساختار استئاریک اسید:
این ماده جزو دسته بندی اسید آمینه ها می باشد که دارای فرمول شیمیایی C18H36O2 است. نام آیوپاک استئاریک اسید، اکتادکانوئیک اسید می باشد که آن را با اسامی دیگری نظیر اسید استئاروفانیک و یا ستیل استیک اسید نیز می شناسند.
وزن مولکولی آن معادل 284.484 گرم بر مول می باشد. این ترکیب غیر سمی است و شکل ظاهری آن مایع سفید یا بی رنگ است. نقطه ذوب آن 70 درجه و نقطه جوش آن 232 درجه سانتی گراد است.
ساختار شیمیایی اسید استئاریک شاخه ای است که یک سر آن گروه متیل و سر دیگر آن گروه کربوکسیل وجود دارد. اگر بخواهیم حلالیت اسید استئاریک را در نظر بگیریم، می بینیم که در الکل، اتر و کلروفرم محلول ودر آب نامحلول می باشد.
فاکتورهای اکسایش اسید، ارزش ید، ارزش پراکسید، اسیدهای چرب آزاد، غیر قابل جذب، رطوبت و ناخالصی های ردیابی در انتخاب نوع اسید استئاریک حائز اهمیت می باشند.
اسید استئاریک (stearic acid) عمدتا از چربی و روغن ها استخراج شده و حاوی تری گلیسیرید می باشد. در ساختار این ماده، مولکول های گلیسیرین به زنجیره های هیدروکربنی طولانی متصل هستند، که این هیدروکربن ها از طریق روش های مختلفی از فرمول گیلیسیرین می توانند حذف شوند.
مولکول تری گلیسیرید به سه مولکول اسید چرب و یک مولکول گلیسیرین تفکیک می شود. یکی از اصلی ترین چربی های مورد استفاده در تولید اسید استئاریک، چربی گوشت گاو است.
این فرآیند مانع از اکسیداسیون می شود و اجازه می دهد ترکیب ها برای مدت زمان بیشتری ذخیره شوند. اسید استاریک یک روان کننده رایج در قالب تزریق و پرس کردن پودرهای سرامیکی است و به عنوان یک قالب برای لاتکس فوم استفاده می شود که در قالب های سنگ پخته می شود. گروه اسیدی استئاریک اسید در واکنش های اکسایش و کاهش دخیل هستند و مولکول های جدید ایجاد می کنند.
هیدرولیز قلیایی یا صابون سازی چربی ها باعث تولید صابون هایی می شوند که نمک های سدیم یا پتاسیم اسیدهای چرب هستند.
اسید استئاریک خالص به سختی از طریق چنین مخلوطی با تبلور، تقطیر در خلا، یا کروماتوگرافی اسیدها یا مشتقات مناسب به دست می آید. اسید خالص تحت واکنش های شیمیایی معمول اسیدهای کربوکسیلیک قرار می گیرد. این ماده جامد بی رنگ و مومی است که تقریباً در آب محلول نیست.
انواع استئاریک اسید: