سفید کننده آنزیمی:
هدف از سفید شدن پنبه، رنگ زدایی از رنگدانه های طبیعی و ایجاد ظاهر سفید خالص به الیاف است. به طور عمده فلاونوئیدها مسئول رنگ پنبه هستند. متداول ترین عامل سفید کننده صنعتی، پراکسید هیدروژن است.
تهیه معمول پنبه به مقادیر زیادی مواد شیمیایی قلیایی احتیاج دارد و در نتیجه مقدار زیادی آب شستشو تولید می کند. با این حال، واکنش های رادیکال عوامل سفید کننده با فیبر می تواند منجر به کاهش درجه پلیمریزاسیون و در نتیجه آسیب شدید شود.
بنابراین، جایگزینی پراکسید هیدروژن توسط یک سیستم سفید کننده آنزیمی نه تنها به کیفیت بهتر محصول منجر می شود، بلکه به فیبر آسیب کمتری می رساند، بلکه باعث صرفه جویی قابل توجهی در شستشوی آب مورد نیاز برای حذف پراکسید هیدروژن می شود.
جایگزین این فرآیند استفاده از ترکیبی از سیستم های آنزیمی مناسب است. آمیلو گلوکوزیدازها، پکتینازها و گلوکز اکسیدازها انتخاب می شوند که از نظر pH فعال و دامنه دما سازگار باشند.
خواص آنزیم های مورد استفاده در منسوجات:
- آنزیم واکنش را تسریع می کند.
- یک آنزیم با کاهش فعال سازی سرعت واکنش خاص را تسریع می کند.
انرژی واکنش:
- آنزیم در پایان واکنش با نقش کاتالیزور دست نخورده باقی می ماند.
- آنزیم ها در شرایط ملایم تری عمل می کنند.
- هر آنزیم دارای درجه حرارت مطلوب و pH مطلوب یعنی فعالیت آنزیم است.
- در آن pH و دما در اوج است.
- برای بیشتر فعالیت آنزیم ها در شرایط مطلوب در هر دو طرف تخریب می شود.
جایگزین برای مواد شیمیایی آلاینده:
- از آنزیم ها می توان به عنوان بهترین گزینه برای ایجاد آلاینده های سمی، خطرناک استفاده کرد.
- همچنین برخی از مواد شیمیایی آلاینده حتی سرطان زا هستند. وقتی از آنزیم ها استفاده می کنیم، هیچ آلودگی وجود ندارد.
آنزیم فقط روی بستر خاصی عمل می کند:
- اکثر آنزیم ها از درجه بالایی از ویژگی برخوردار هستند و واکنش را با آن کاتالیز می کنند.
- یک آنزیم خاص فقط نوع خاصی از واکنش را کاتالیز می کند. آنزیم ها مورد استفاده در میل کردن سلولز را تحت تأثیر قرار نمی دهد از این رو از دست دادن قدرت پنبه وجود ندارد.
- کنترل آنزیم آسان است.
- زیرا فعالیت آن ها به بهینه بستگی دارد.
- آنزیم ها زیست تخریب پذیر هستند.
- در پایان واکنشی که در آن آنزیم های استفاده شده می توانیم بقیه را به راحتی تخلیه کنیم. زیرا آنزیم ها تجزیه بیولوژیکی دارند.