هولو آنزیم چیست؟
هولوآنزیم ها فرم های فعال آنزیم ها هستند. آنزیم هایی که به کوفاکتور نیاز دارند، اما به یک اتصال ندارند، آنزیم های آپوآنزیم نامیده می شوند. هولوآنزیم ها نشان دهنده آپوآنزیم متصل به کوفاکتورهای ضروری یا گروه های مصنوعی آن است.
کاربرد آنزیم ها در صنعت:
در صنعت، از آنزیم ها به منظور افزایش سرعت واکنش های شیمیایی استفاده می کنند. مثلا در صنعت نساجی و همچنین صنعت آرایشی و بهداشتی آنزیم ها به شدت مورد مصرف هستند. در صنایع غذایی نیز با توجه به نوع محصول تولیدی، آنزیم های متفاوتی به کار می رود.
انواع آنزیم ها:
انواع مختلف آنزیم ها می توانند مواد مغذی مختلف را تجزیه کنند:
آنزیم آمیلاز:
این آنزیم مسئول شکستن پیوندهای موجود در نشاسته، پلی ساکاریدها و کربوهیدرات های پیچیده است که قندهای ساده را به راحتی جذب می کند. آمیلاز بزاقی اولین مرحله در هضم شیمیایی غذا است.
آنزیم پروتئاز:
پروتئاز آنزیمی است که پروتئولیز، تجزیه پروتئین ها را به پلی پپتیدهای کوچک تر یا اسیدهای آمینه منفرد کاتالیز می کند. آن ها این کار را با شکافتن پیوندهای پپتیدی درون پروتئین ها توسط هیدرولیز انجام می دهند، واکنشی که در آنجا آب پیوندها را می شکند.
آنزیم لیپاز:
آنزیمی است که بدن از آن برای تجزیه چربی های غذا استفاده می کند تا بتواند در روده ها جذب شود. سایر آنزیم های پانکراس شامل آمیلاز است، که نشاسته خاصی را در بلوک های سازنده قند تجزیه می کند و پروتئاز است که پروتئین را به اسیدهای آمینه منفرد تجزیه می کند.
آنزیم های غیر پروتئینی:
RNA می تواند به عنوان یک آنزیم غیر پروتئینی عمل کند.
آنزیم های فعال:
در زیست شناسی، محل فعال ناحیه ای از آنزیمی است که در آن مولکول های بستر به هم متصل شده و واکنش شیمیایی می یابند. سایت فعال متشکل از باقیمانده اسید آمینه است، که پیوندهای موقتی با بستر (محل اتصال) و باقی مانده ای ایجاد می کند که واکنش آن بستر (محل کاتالیزوری) را کاتالیز می کند.