مکانیزم دیسپرسانت یا دیسپرسکننده:
پخش کننده ها، مخلوط های سورفکتانت در حلال ها می باشند. دیسپرس کننده ها از طریق واکنش های سطحی، عمل می کنند. مولکول های واکنش فعال سطحی مانند سورفاکتانت ها، دارای دو بخش می باشند:
این دو بخش به هم متصل هستند.
انواع پخش کننده ها بر اساس ماهیت یونی:
معمولا عملکرد سورفاکتانت ها، ایجاد تنش بین دو فاز مایع است. سورفاکتانت ها که در پاک کننده های معمولی استفاده می شوند، باعث کاهش تنش سطحی ستون آب می شوند.
بعضی از سورفکتانت های غیر یونی یک قسمت هیدروفیلی بر اساس (سوربیتول حاصل از قند) و یک قسمت اولئوفیلیکی بر اساس اسید چرب (روغن گیاهی) دارند. این سورفکتانت های غیر یونی دارای نام تجاری عمومی (Spans) هستند.
استفاده دیگر از سورفکتانت های غیر یونی، در استرهای اتوکسی شده ی قندی می باشد و هم چنین از سورفاکتانت آنیونی در بسیاری از پخش کننده های مدرن مانند دی ایزو اکتیل سدیم نیز استفاده می کنند. از سولفوسوکسینات ها در بسیاری از موارد نظیر انواع مختلف دترجنت ها استفاده می شود.
مزایای پخش کننده یا دیسپرس کننده:
کاربرد دیسپرسنت در آب های زیر زمینی:
این مواد، قطرات روغن ورودی به آب به قطرات در اندازه کوچک تر تبدیل می کنند. این باعث افزایش میزان انتقال (ترکیبات محلول در آب) از روغن به آب می شود. یکی دیگر از عوامل اثر آن، کاهش غلظت است. مانع از تجزیه روغن توسط میکرواورگانیسم ها می شود.