خواص پلی وینیل الکل:
پلی وینیل الکل دارای خاصیت تشکیل فیلم، امولسیون و چسبندگی عالی است. همچنین در برابر روغن، گریس و حلال ها مقاوم است. از مقاومت کششی و انعطاف پذیری بالایی برخوردار است و همچنین دارای اکسیژن می باشد.
با این حال، این خصوصیات به رطوبت بستگی دارد: آب جذب شده در سطوح رطوبت بالاتر به عنوان نرم کننده عمل می کند، که باعث کاهش مقاومت کششی پلیمر می شود، اما باعث افزایش طول و پارگی آن می شود.
ساختار پلی وینیل الکل:
پلی وینیل الکل، در بین پلیمرها (ترکیبات شیمیایی ساخته شده از مولکول های بزرگ و چند واحد) بی نظیر است. زیرا در واکنش های پلیمریزاسیون از مولکول های پیش ساز تک واحدی معروف به مونومر ساخته نشده است.
کاربرد پلی وینیل الکل:
- پلی وینیل الکل در صنعت کاغذسازی برای ساخت کاغذ به عنوان تراکم دهنده به کار می رود.
- در صنعت نساجی برای تولید پارچه مورد مصرف است.
- به عنوان تراکم کننده و تثبیت کننده امولسیون در فرمولاسیون های چسب های پی وی سی یا PVAc و انواع پوشش ها استفاده می شود.
- PVA به دلیل سازگاری زیستی، عدم تمایل به چسبندگی پروتئین و سمیت کمی که دارد، در کاربردهای مختلف پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. مثلا به عنوان جایگزین غضروف، لنزهای تماسی و قطره های چشمی به کار می رود.
- از پلی وینیل الکل به عنوان کمکی در پلیمریزاسیون سوسپانسیون استفاده می شود.
- به عنوان کلوئید محافظ برای ایجاد پراکندگی استات پلی وینیل به کار می رود.
- برای تولید الیاف وینیلون استفاده می شود. برای تولید این الیاف نیازی به روغن نیست.
- در فیلم عکاسی مورد مصرف است.
- امروزه از پلیمرهای پایه PVA به طور گسترده ای در تولید مواد افزودنی استفاده می شود. به عنوان مثال، اشکال دارویی خوراکی چاپ شده به صورت سه بعدی ظرفیت بالایی را در صنعت داروسازی نشان می دهد.
- در علم پزشکی، به عنوان عامل آمبولیک در فیبروئید رحم (UFE) استفاده می شود.