شیر کروی یا گلوب ولو چیست و چگونه کار می کند؟
شیر کروی، شیر بشقابی یا «گلوب ولو» (Globe Valve)، یکی از انواع ولو با حرکت خطی است که به منظور توقف، راه اندازی و تنظیم (کاهش/افزایش) تدریجی جریان سیال مورد استفاده قرار می گیرد.
این نوع شیر با حرکت عمودی دیسک مخروط ناقص یا نیمکره، مسیر جریان سیال را به طور کامل باز یا مسدود می کند. حرکت دیسک به سمت نشیمنگاه باعث ایجاد یک فضای حلقوی بین این دو بخش و بسته شدن تدریجی مسیر می شود. این مکانیزم، توانایی ولو در تنظیم جریان را بهبود می بخشد.
ساختار شیرهای کروی شباهت زیادی به ساختار شیرهای کشویی دارد. با این وجود، به دلیل زاویه تماس بهتر بین مخروط یا کره و نشیمنگاه، نشت شیرهای کروی کمتر و درزبندی آن ها بهتر است. گلوب ولوها، معمولا در سیستم های نیازمند آب بندی کامل مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع ولو برای شرایطی مناسب است که افت فشار مسئله مهمی نباشد.
اجزای شیر کروی:
همان طور که اشاره کردیم، ساختار گلوب ولو، شباهت زیادی به شیرهای کشویی دارد. تصویر زیر، اجزای مختلف این نوع ولو را نمایش می دهد.
با توجه به تصویر بالا، اجزای شیر کروی عبارت هستند از:
انواع ولو کروی:
تقسیم بندی انواع ولو کروی بر اساس شکل دیسک، ساختار بدنه و اتصالات درپوش بدنه به صورت زیر است:
انواع شیر کروی بر اساس دیسک:
انواع شیر کروی بر اساس بدنه:
انواع شیر کروی بر اساس اتصالات درپوش:
مزایا و معایب شیر کروی:
به دلیل شباهت های ساختاری شیرهای کروی با شیرهای کشویی، ویژگی های این دو معمولا نسبت به یکدیگر مورد بررسی قرار می گیرند. از مهم ترین مزیت های شیرهای کروی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اصلی ترین محدودیت های گلوب ولوها عبارت هستند از: