عوامل موثر بر کیفیت ریخته گری چه هستند؟
هدف اصلی از اجرای فرآیند ریخته گری، تولید قطعات با کیفیت و بهره مندی از مزایای این روش نسبت به دیگر روش های ساخت است.
عوامل متعددی بر کیفیت قطعه ریخته گری شده تأثیر می گذارند که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
طراحی بخش های مختلف قطعه و قالب:
طی طراحی قالب های صنعتی، علاوه بر تعیین شکل و ابعاد بخش های مختلف قالب بر اساس شرایط عملیاتی، منطقی بودن طراحی های صورت گرفته بر اساس خواص مقاومتی نیز باید مورد بررسی قرار گیرد. به عنوان مثال، طراحی یکپارچه بخش های مختلف قالب، استحکام را بهبود می بخشد.
در طرف مقابل، یکپارچگی قالب در ریخته گری های قطعات پیچیده، دقت اجرای فرآیند و سهولت خروج قطعه را با مشکل مواجه می کند. از این رو، دستیابی به خروجی با کیفیت، نیازمند طراحی بهینه با قابلیت ساخت بالا خواهد بود.
انتخاب روش اجرای منطقی و مناسب:
روش ریخته گری، باید مطابق با ساختار، وزن و ابعاد قطعه، مشخصات فلز یا آلیاژ مصرفی و شرایط عملیاتی انتخاب شود. سیستم راهگاهی، هواکش و دیگر اجزای قالب، تأثیر قابل توجهی بر روی کیفیت قطعه نهایی دارند.
استفاده از مواد اولیه با کیفیت:
هرچه کیفیت مواد اولیه و سازگاری آن ها با روش انتخابی بیشتر باشد، کیفیت قطعه نهایی، مطابقت بیشتری با مشخصات طراحی خواهد داشت.
در صورت استفاده از مواد بی کیفیت، احتمال رخ دادن عیب و نقص های متعدد افزایش می یابد. این مسئله بر روی ساختار سطحی و داخلی قطعه تأثیر می گذارد. به علاوه، استفاده از مواد بی کیفیت، میزان ضایعات فرآیند را افزایش می دهد.
تجهیزات مورد استفاده:
از دیگر عوامل موثر بر کیفیت ریخته گری می توان به تجهیزات مورد استفاده در این فرآیند اشاره کرد. هر چه سطح تکنولوژی تجهیزات بالاتر باشد، توان فنی کارکنان و امکان اجرای صحیح فرآیندها افزایش می یابد.