عملیات حرارتی چیست ؟
عملیات حرارتی، فرآیندی است که با رساندن دمای یک فلز یا آلیاژ به یک مقدار مشخص، ثابت نگه داشتن دما و کاهش دما پس از گذشت یک بازه زمانی معلوم، باعث تغییر خواص مکانیکی مواد می شود.
این فرآیند، معمولا به منظور تغییر استحکام، سختی، دوام، شکل پذیری یا دیگر خواص مکانیکی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف اصلی اجرای عملیات حرارتی، بهبود مقاومت قطعات در برابر استهلاک و افزایش طول عمر آن ها است.
تمام فرآیندهای موجود در عملیات حرارتی، در فاز جامد انجام می گیرند. در برخی از موارد، این فرآیندها باید چندین بار تکرار شوند تا خواص ماده به مقدار مورد نظر برسد.
در نتیجه، عملیات حرارتی، مجموعه ای از فرآیندهای افزایش و کاهش دمای فلزات و آلیاژها در فاز جامد است که برای دستیابی به خواص مکانیکی مطلوب اجرا می شود.
هدف از اجرای عملیات حرارتی چیست ؟
از اهداف اصلی اجرای عملیات حرارتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
علاوه بر موارد بالا، روش های مختلف عملیات حرارتی، برای بهبود قابلیت ماشین کاری، تغییر خواص مغناطیسی، اصلاح هدایت الکتریکی، بهبود چقرمگی و تبلور مجدد ساختار فلزات سردکاری شده نیز به کار برده می شود.
انواع روش های عملیات حرارتی چه هستند ؟
سخت کاری، بازپخت، برگشت دادن (تمپرینگ)، سخت کاری پوسته (سطح) و نرماله کردن، متداول ترین روش های اجرای عملیات حرارتی هستند. از بین این موارد، سخت کاری، بیشتر از دیگر روش ها به منظور بهبود خواص فلزات مورد استفاده قرار می گیرد.