مزایای استاندارد کردن کالا:
اساندارد کردن کالا به دو مفهوم زیر به کار می رود:
1- در تجارت به معنای استاندارد کردن کالا ها از نظر اندازه، شکل، رنگ، خواص فیزیکی و خواص شیمیایی به کار می رود.
در خرید از استاندارد به مفهوم فوق استفاده می شود.
2- کاربرد استاندارد از نظر مدیریتی می باشد که غالبا استاندارد کردن مدیریتی نامیده می شود. که در مورد استاندارد کردن رویه های عملیاتی و سیستم ها بحث می کند.
هدف استاندارد کاهش انواع مختلف کالاها و اندازه های محصولات و توجه به نوع مخصوصی از کالاها است که دارای حداکثر کیفیت لازم باشد.
بر این اساس واردات، تمرکز، توزیع و فروش اینگونه کالاها باکیفیت پایین تر از استانداردهای مورد قبول یا ضوابط فنی اعلام شده از طرف سازمان، ممنوع است.این فهرست که 1887قلم کالا را در بر میگیرد.
استاندارد کردن باعث ساده تر شدن تولید می گردد چرا که می توان به خواص مواد پی برد و از این طریق تعداد کالاهای تولیدی مشابه را کاهش داد.
استاندارد کردن در کاهش هزینه ها موثر است. چرا که هزینه های بازرسی و ساخت کالاهای استاندارد، و کیفیت آن مشخص می باشد.
سازمان های تدوین و صادر کننده گواهی استاندارد:
در کشور ما برای تولیدات داخلی و کالاهای وارداتی موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی این کار را به عهده دارد. ولی برای حضور در بازارهای جهانی باید به استاندارد سازمان جهانی دست یافت که حداقل آن iso. 9000 می باشد.
در گمرک نظارت ها شامل نمونه برداری، آزمایش، راهنمایی فنی واحدهای تولیدی و وارد کنندگان و بالاخره توقیف کالاهای خارج از استاندارد و پیگیری قانونی از طریق مراجع قانونی می باشد.
لیست فراورده های مشمول مقررات استاندارد اجباری در روزنامه های رسمی کشور و همچنین از طریق موسسه استاندارد و ادارات تابعه اعلام می گردد.