فولاد سازه ای مسئول 35 درصد استفاده از پودر و فلز مولیبدن است. مولیبدن مقاومت فولاد را در دماهای بالا بهبود می بخشد و می تواند به فولاد اجازه دهد تا در برابر فشارهای 300000 پوند بر اینچ مربع مقاومت کند. پودر و فلز مولیبدن همچنین به مقاومت در برابر خوردگی کمک می کند که برای فولاد مورد استفاده در خطوط لوله یا محیط های دریایی بسیار مفید است.
همچنین حدود 25 درصد دیگراز پودر و فلز مولیبدن تولیده شده در جهان در ساخت آلیاژهای فولاد ضد زنگ برای کارخانه های دارویی و شیمیایی و همچنین کامیون های حمل نفت استفاده می شود.همچنین از پودر و فلز مولیبدن برای ساخت آلیاژهای مخصوص فولاد تولید دریل، اره، موتور جت و توربین های تولید برق نیز استفاده می شود. ورق های فولادی آلیاژ کروم و مولیبدن در ساخت صدا خفه کن ها و سایر قطعات خودرو استفاده می شود.
ش
از شمش مولیبدن با آلیاژ چدن برای تولید سرسیلندرها، بلوک های موتور و منیفولدهای اگزوز استفاده می شوند که این آلیاژ به موتورهای خودرو اجازه می دهد بهتر کار کنند و در نتیجه باعث کاهش انتشار کربن در محیط زیست می شوند. همچنین از این فلز در ساخت تجهیزات فرز و خرد کردن نیز استفاده می شود.
همچنین برای پردازش محصولات فلزی ساخته شده و قطعات ماشین آلات مانند سیم، ورق، آلیاژهای پخته شده و قطعات الکترونیکی از پودر و فلز مولیبدن استفاده می شود. از این فلز برای ساخت آلیاژ های مورد استفاده در صنایع تولیدی، لنت ترمز، متالیزاسیون سرامیک، ابزار الماس، نفوذ و قالب تزریق به دلیل مقاومت سایشی خوب استفاده می شود.
حدود 14 درصد پودر و شمش مولیبدن تولید شده در جهان در صنایع شیمیایی به عنوان کاتالیزورها و روان کننده ها استفاده می شود. به عنوان مثال، این فلز به عنوان کاتالیزور در پالایشگاه های نفت برای کمک به حذف گوگرد از گاز طبیعی و همچنین تولید فرآورده های نفتی تصفیه شده استفاده می شود. این فرآیند که به عنوان هیدروسولفوراسیون شناخته می شود، شامل گرما و فشار به علاوه کاتالیزوری با پایه آلومینا، مولیبدن و کبالت است.
گاهی اوقات در این کاتالیزورها به جای فلز کبالت از فلز نیکل و مولیبدن برای تصفیه بهتر مواد اولیه استفاده می شود. سوخت های تولید شده با گوگرد پایین مواد پاکی هستند و به محیط زیست کمتر آسیب می رسانند. پودر و فلز مولیبدن همچنین به عنوان یک کاتالیزور در تولید پلیمر و پلاستیک نیز عمل می کند.