مهم ترین و اصلی ترین قانون مربوط به حوزه صادرات کالا، قانون مقررات صادرات و واردات است.مقررات دوم در این زمینه آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات است. آیین نامه مذکور پیرو قانون فوق توسط هیئت دولت مورخ 1373 تصویب گردید و متضمن نکات دقیق تر و اجرایی تری نسبت به قانون مذکور است.
دیگر قانون مهم صادرات کالا که در این زمینه اهمیت بسزایی دارد قانون امورگمرکی می باشد. این قانون محتوای مقرراتی در زمینه عملیات اجرایی مربوط به امور گمرکی و ترخیص کالا می باشد.علاوه بر مقررات فوق اصلی ترین قانونی که به ابعاد کیفری صادرات و واردات کالا پرداخته است قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و آیین نامه آن می باشد که در بخش های مختلف به تخلفات تجاری و قاچاق کالا و ارز پرداخته است.
در این قانون کالاها ی موضوع صادرات و واردات به سه دسته تقسیم شده است که عبارتست از کالاها ی مجاز، مجاز مشروط و ممنوعه.براساس ماده 107 قانون امور گمرکی هرگاه ضمن رسیدگی به اظهارنامه یا بازرسی کالای صادراتی معلوم شود وجوهی کمتر از میزان مقرر اظهار یا تودیع گردیده است، علاوه بر اخذ مابه التفاوت به تشخیص رئیس گمرک، جریمه ای از پنج درصد (5 درصد) تا پنجاه درصد (50 درصد) مابه التفاوت مذکور دریافت می شود.
طبق تبصره ماده 107 قانون امور گمرکی که تبصره ای بازدارنده است اشعار می دارد هرگاه در اظهارنامه صادراتی بیش از ده درصد (10 درصد) کمتر یا بیشتر ارزش کالا غیرواقعی اظهار گردد تا تسهیلات و مزایای غیرقانونی برای صاحب کالا ایجاد نماید، جریمه ای بین ده درصد (10 درصد) تا صددرصد درصد (100 درصد) مابه التفاوت ارزش اخذ می شود.