از دیدگاه گمرکی مغایرت به هرگونه اختلاف بعد از اظهار کالا و قبل از ترخیص کالای ورودی که موجب زیان مالی دولت گردد. و مستلزم اخذ تفاوت وجوه متعلقه باشد علاوه بر اخذ ما به تفاوت، جریمه ای نیز برای آن در نظر گرفته میشود.
براساس ماده 107 قانون امور گمرکی هرگاه ضمن رسیدگی به اظهارنامه یا بازرسی کالای صادراتی معلوم شود وجوهی کمتر از میزان مقرر اظهار یا تودیع گردیده است، علاوه بر اخذ مابه التفاوت به تشخیص رئیس گمرک، جریمه ای از پنج درصد (5 درصد) تا پنجاه درصد (50 درصد) مابه التفاوت مذکور دریافت می شود.
طبق تبصره ماده 107 قانون امور گمرکی که تبصره ای بازدارنده است اشعار می دارد هرگاه در اظهارنامه صادراتی بیش از ده درصد (10 درصد) کمتر یا بیشتر ارزش کالا غیرواقعی اظهار گردد تا تسهیلات و مزایای غیرقانونی برای صاحب کالا ایجاد نماید، جریمه ای بین ده درصد (10 درصد) تا صددرصد درصد (100 درصد) مابه التفاوت ارزش اخذ می شود.بنابراین گمرک با هرگونه تخلف در این زمینه برخورد می کند و تبصره و ماده فوق به شکل دقیق و کامل بحث کم اظهاری یا بیش بود ارزش کالاهای صادراتی را مدنظر قرار داده است.
چه مواردی باعث بیش اظهاری در اظهار کالای صادراتی میشود؟
چه مواردی که باعث کم اظهاری در صادرات می شود؟
صادرات و واردات هر نوع کالای ممنوعه به صورت کلی قاچاق محسوب و واجد جنبه کیفری می باشد.کم نمایی در صادرات و بیش اظهاری در واردات نوعی قاچاق پنهان تلقی می شود.