پیش از ورود به این بحث لازم است تا مفاهیم پایه ای را درباره حقوق گمرکی و حقوق ورودی بدانیم. البته که بسیاری از بازرگانان این مفاهیم را میشناسند و نیازی به توضیح دوباره نیست اما هدف ما از آوردن این مطالب آگاهی دوستانی است که شناختی نسبت به آنها ندارند.
قبل از ورود به بحث اصلی یعنی تخفیف سود بازرگانی مناطق محروم اشاره ای کوتاه به حقوق گمرکی میکنیم. وجوهی که در گمرک از کالاهای وارداتی دریافت میشود چه مواردی هستند. یکی حقوق و عوارض که به شکلی مالیات غیر مستقیم است و دیگری هزینه هایی که در قبال انجام خدمات باید پرداخت شود. حقوق و عوارض توسط گمرک وصول میشود که طبق قانون دو بخش دارد:
پس حقوق گمرکی، حقوقی است که طبق تعرفه گمرکی وضع شده و به هنگام ورود و خروج از قلمرو گمرکی باید پرداخت شود.قبل از بررسی تخفیف سود بازرگانی لازم است تا با حقوق ورودی نیز آشنا شوید.در سیستم طبقه بندی مقابل هر کالا ماخذ حقوق ورودی آن نوشته میشود. این عدد جمع حقوق گمرکی و سود بازرگانی است و به شکل درصدی از ارزش گمرکی کالا قابل وصول است. حقوق ورودی به واردات قطعی کالا تعلق میگیرد.
فرمول محاسبه حقوق ورودی
حقوق ورودی = جمع حقوق گمرکی + سودبازرگانی
ارزشCIF گمرکی ماخذ حقوق ورودی (درصد تعیین شده در جدول)=حقوق ورودی
سود بازرگانی در واقع همان مالیات غیر مستقیم است که بر اساس قانون دریافت میشود. این قانون جدا از حقوق گمرکی است. دولت هر زمان که صلاح بداند می تواند میزان این سود را افزایش داده و یا کم کند. این تغییر با توجه به شرایط اقتصادی، میزان تولید و میزان عرضه و تقاضای کشور است.
سود بازرگانی تنها از واردات قطعی گمرک و کالاهایی که برای مصرف در کشور اظهار (و از گمرک ترخیص میشوند)، دریافت میشود. برخی کالا ها از پرداخت سود بازرگانی معاف هستند و برخی مناطق نیز به واسطه موقعیت خود شامل تخفیف در سود بازرگانی میشوند.