عراق، یک کشور مناسب برای تجارت بوده که این بازار چالش برانگیز، پرخطر اما با بازده بالا است. اوضاع سیاسی و امنیتی در عراق همچنان شکننده و حساس بوده، اما با این وجود فرصت های تجاری بسیاری زیادی در این کشور وجود دارد، زیرا عراق در حال بازسازی و تقویت زیرساخت ها و نهادهای اصلی خود است. آژانس بین المللی انرژی (IEA) تخمین زده است که 46 درصد از تولید نفت جهانی تا سال 2035، از عراق حاصل شود.
با این که صادرات به عراق در سال های گذشته به راحتی انجام می گرفت اما امروزه برای جلوگیری از بروز چالش های تجاری، سازمان مرکزی استاندارد و کنترل کیفی عراق طبق دستورالعمل های ابلاغ شده به تاجرها، اجازه صادرات کالا می دهد.
برهمین اساس، تمامی صادرکنندگان و واردکنندگان کالا به عراق باید اسناد تجاری رسمی داشته و همچنین اجازه بازرسی، تطبیق کالا و نمونه گیری از کالاها را به گمرک داده و پس از آن مجوز ورود به عراق را دریافت کنند. در صورت عدم تطبیق کالا با استانداردهای وارداتی عراق و بی کیفیت بودن محصول، اجازه ورود به این کشور به تجار و بازرگانان داده نمی شود.
مراحل صادرات کالا به عراق
همان طور که صادرات به عراق می تواند یک نقطه ی موفقیت آمیز برای تاجرها و بازرگانان باشد، با این حال نیاز به مدارک و مراحلی دارد که باید دقیق رعایت شود:
به طور معمول صادرات از ایران به کردستان عراق از مرزهای شمالی مانند پرویزخان، حاجی عمران و … و صادرات به جنوب عراق از مرزهای جنوبی مانند مهران، شلمچه و … انجام می گیرد.