راننده کامیون به شخصی گفته میشود که درآمد زندگی خود را از راه رانندگی انواع کامیون به دست میآورد. در بیشتر کشورها رانندگان کامیونها باید گواهینامه مخصوص که در ایران به پایه یک موسوم است داشته باشند. علاوه بر این باید به برخی از کلیات مربوط به تعمیرات و اصول مکانیک خودروها آشنائی داشته باشند. هرچند برای اخذ این نوع گواهینامه و اشتغال به عنوان راننده کامیون جنسیت مطرح نیست اما به دلیل سختیهای خاص این شغل و زمان زیاد کار و همچنین دوری از خانه و خانواده اکثراً رانندگان کامیونها مردان هستند.
رانندگان کامیون اجناس و بارها را از جایی به جای دیگر حمل میکنند. این شغل علیرغم داشتن مشکلاتی مانند سختی کار، حوادث جادهای و سرما و گرما از مشاغل سخت به حساب نمیآید و همچنین علاقهمندانی نیز دارد.
البته همه در این شغل از همان ابتدا راننده نمیشوند، اول شاگرد شوفری را تجربه میکنند و بسته به پارامترهای مختلف از جمله اینکه خودشان صاحب کامیون هستند یا برای صاحب کامیون کار میکنند، چه کامیون و با چه ظرفیتی در اختیار دارند، شخصی کار میکنند یا برای شرکت یا سازمان خاصی و.... درآمدشان هم متفاوت است.
راننده کامیون در هفته باید مقدار ساعات معینی را کار کند. البته اغلب به صورت نامنظم و در بسیاری مواقع در شبها رانندگی میکنند. رانندگان بین شهری معمولا روزهای زیادی را از خانه دور هستند. آنها باید بتوانند در شب ها و هر نوع آب و هوایی رانندگی کنند.
راننده کامیون با کار خود ارزش زیادی را برای اقتصاد کشور ایجاد میکند. او مواد اولیه را از مراکز تولید و تهیه به کارخانجات تولید حمل کرده و سپس محصولات تولیدی کارخانجات را از محل کارخانه به بازار مصرف و یا عمده فروشیها حمل میکند.
در ادامه اطلاعات کاملی در مورد وظایف، دانش و مهارت مورد نیاز، بازار کار و فرصتهای شغلی و میزان درآمد راننده کامیون و برخی از رانندگان کامیون معروف ارائه میشود.
وظایف راننده کامیون
مهارت و دانش مورد نیاز
بازارکار و فرصت شغلی راننده کامیون
شما میتوانید در انواع شرکتهای حملونقل، ساختمانی، کارخانجات و... مشغول به کار شوید. همچنین میتوانید به طور مستقل رانندگی کرده و به صورت قراردادی در مسیرها و با شرکتهای مختلف کار کنید.
برخی از مسایل و مشکلات موجود در این شغل عبارتند از:
وضعیت استخدام این شغل در برخی کشورهای جهان به شرح زیر است:
آمریکا : پیشبینیها نشان میدهد میزان استخدام رانندگان کامیون بین سال های 2010 تا 2020، رشد 21 درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل 14 درصد میباشد.
استرالیا : در بازده زمانی 5 سال گذشته میزان استخدام در این شغل رشد 13.5 درصدی داشته و رشد متوسط در آینده برای آن پیشبینی میشود.
میزان درآمد راننده کامیون
عوامل زیادی از جمله نوع محل کار، میزان ساعات و سرویسهای کاری، میزان سابقه، نوع قرارداد با شرکت حملونقل و... در میزان درآمد رانندگان کامیون موثر است. البته اطلاعات دقیقی که بازگوی متوسط درآمد این رانندگان در کشور باشد، در دسترس نمیباشد.
درآمد این شغل در برخی از کشورهای جهان عبارتند از:
آمریکا
متوسط درآمد سالانه رانندگان کامیون 37.770 دلار (برای همه مشاغل 33.840 دلار) در سال 2010 و مطابق با آخرین آمارها در سال 2013، 38.200 دلار بوده است.
استرالیا
متوسط درآمد سالانه رانندگان کامیون 55.000 دلار (قبل از کسر مالیات) میباشد.
انگلستان
متوسط درآمد سالانه در این شغل برای افراد تازه کار حدود 26.000 دلار، افراد با تجربه 38.000 دلار و رانندگان مواد سوختی و شیمیایی حدود 53.000 دلار میباشد.