تعربف توان AC در الکترونیک:
همان طور که گفتیم، معادله توان در حالت DC به صورت P=VI است. این رابطه را فقط در مدارهای جریان مستقیم و برای شکل موج های DC می توان به کار برد.
در مدارهای AC یا برای شکل موج های جریان متناوب، مقدار لحظه ای شکل موج همواره در طول زمان تغییر می کند. بنابراین، توان AC از نظر مفهومی کمی با توان DC متفاوت است.
شکل موج های AC در سیستم های قدرت، معمولاً سینوسی و به شکل زیر هستند (برای ولتاژ):
که در آن، V دامنه شکل موج ولتاژ بر حسب ولت، ω=2πf فرکانس زاویه ای بر حسب رادیان بر ثانیه، ϕ جابه جایی زاویه بر حسب رادیان و f فرکانس است. ولتاژ v(t)، مقدار لحظه ای ولتاژ بر حسب ولت در زمان دلخواه t (بر حسب ثانیه) است.
اگر جریان i(t) شکل مشابهی با ولتاژ داشته باشد، واضح است که توان لحظه ای p(t)=v(t)i(t) با زمان تغییر خواهد کرد.
فرض کنید شکل موج های جریان و ولتاژ، هر دو سینوسی بوده و اختلاف فاز آن ها به گونه ای است که جریان، با زاویه فاز θ از ولتاژ عقب تر باشد. بنابراین، ولتاژ و جریان را می توان به صورت زیر نوشت:
در نتیجه، توان لحظه ای را با کمی عملیات ریاضی می توان به شکل زیر نوشت:
از آنجایی که مقدار مؤثر (جذر میانگین مربع) ولتاژ و جریان به ترتیب، است، توان به صورت زیر نوشته می شود:
می توانیم معادله فوق را با تعاریف زیر، به شکل ساده تر نیز بنویسیم:
و
در نتیجه، معادله توان لحظه ای AC به فرم زیر نوشته می شود:
جملهP «توان اکتیو» (Active Power) یا «توان حقیقی» (Real Power) و Q «توان راکتیو» (Reactive Power) نامیده می شود. همچنین، جملهcosθ، «ضریب توان» (Power Factor) نام دارد و نشان دهنده درصد توان حقیقی از توان AC است که تحویل داده می شود.
توان اکتیو، مؤلفه ای از توان است که می تواند کار واقعی انجام دهد (مثلاً به شکل مفیدی از انرژی، مانند مکانیکی، گرما یا نور تبدیل شود).