نئودیمیوم در ذخایر معدنی مونازیت و باستنازیت استخراج می شود. از لحاظ تاریخی، یک معدن در کالیفرنیا بیشتر مواد معدنی خاکی کمیاب جهان را تولید می کرد. اما از اوایل دهه 90، چین به منبع اصلی جهان تبدیل شد. استخراج و پردازش عناصر کمیاب باعث آلودگی وسیع محیط زیست در چین شده است.محققان نئودیمیوم با آهن و بور یک آهنربای دائمی بسیار قوی ایجاد می کند. کوچک شدن قطعات الکترونیکی مانند بلندگوها، هارد دیسک های کامپیوتر، تلفن های همراه و قطعات الکترونیکی خودرو شد.
امروزه بیشترین تقاضا برای آهنرباهای نئودیمیوم-بور با عملکرد بالا در موتورهای خودروهای برقی و هیبریدی است. به عنوان مثال، گزارش شده است که هر تویوتا پریوس به اندازه 1 کیلوگرم نئودیمیوم در موتور خود دارد. آهنرباهای نئودیمیوم در توربین های بادی، هوانوردی و فضا نیز استفاده می شود.
از دیگر کاربردهای عنصر نئودیمیوم می توان به ساخت شیشه ای تخصصی که در عینک محافظ برای جوشکاری و دمیدن شیشه استفاده می شود. در مواردی مانند لیزرهای جراحی و نشانگرهای لیزری استفاده کرد. در نهایت، از آن به عنوان کاتالیزور در واکنش های پلیمریزاسیون استفاده می شود.
هزینه های بازیافتش زیاد است. زیرساخت بازیابی آن توسعه نیافته است. اگرچه چندین شرکت و محقق به طور فعال در حال توسعه فناوری های بازیافت هستند.گرد و غبار فلز نئودیمیم قابل احتراق است و بنابراین خطر انفجار دارد. ترکیبات نئودیمیوم مانند سایر فلزات خاکی کمیاب، دارای سمیت کم تا متوسط هستند. سمیت آن به طور کامل بررسی نشده است.
گرد و غبار و نمک های نئودیمیوم برای چشم ها و غشاهای مخاطی بسیار تحریک کننده و برای پوست تا حد متوسط تحریک کننده است. تنفس گرد و غبار می تواند باعث آمبولی ریه شود و قرار گرفتن در معرض انباشته به کبد آسیب می رساند. نئودیمیوم همچنین به عنوان یک ضد انعقاد عمل می کند، به ویژه هنگامی که به صورت داخل وریدی تجویز می شود.
آهنرباهای تجاری موجود از نئودیمیوم بسیار قوی هستند و می توانند یکدیگر را از فواصل دور جذب کنند. اگر با آنها به دقت برخورد نشود خیلی سریع و با قدرت به هم نزدیک می شوند و باعث آسیب می شوند.یکی دیگر از خطرات این آهنرباهای قدرتمند این است که اگر بلعیده شود و می تواند بافتهای نرم دستگاه گوارش را تخریب کنند.