عنصر روتنیم یکی از کمیاب ترین عناصر شیمیایی است که کاربرد های ویژه ای در صنعت الکترونیک و هم در صنایع شیمیایی دارد. به عنوان مثال از این عنصر برای تقویت بقیه آلیاژ ها استفاده می کنند. در این صورت، سختی و مقاومت حرارتی آنها را افزایش می دهد. این آلیاژ ها اغلب شامل دیگر فلزات نجیب می باشند. مثلا از مقادیر کم روتنیم برای سخت کردن آلیاژ های دو عنصر پلاتین و پالادیوم استفاده می شود.
به بیان دیگر، روتنیم یکی از بهترین مکمل ها برای این دو عنصر است. با تشکیل آلیاژ، تماس های الکتریکی با مقاومت زیاد سایش ایجاد می شود. مقاومت در برابر خوردگی و فرسایش عنصر تیتانیم نیز تنها با افزایش 0/1 درصدی عنصر روتنیم، تا صد برابر افزایش می دهد. از طرفی دیگر، آلیاژ روتنیم- مولیبدن در دمای 10 کلوین یک فوق رسانا است.لازم به ذکر است که بیشترین مقدار روتنیوم تولید شده، در کنتاکت های الکتریکی مقاوم در برابر سایش و همچنین مقاومت های لایه-ضخیم بکار می رود. عنصر روتینیم خاصیت کاتالیزوری نیز دارد.
مثلا به عنوان کاتالیزگر سخت کننده برای پلاتین و پالادیوم در کاربرد های جواهر سازی و ساخت ابزاری با نوک یه لبه تیز استفاده می شود. یا به عنوان کاتالیزور عامل تثبیت نیتروژن، در تهیه تعدادی از آلیاژ های ویژه ضد خوردگی بکار می رود. از ترکیبات آن به شکل پودر رنگ در شیشه و لعاب های شیشه ای بهره می برند. علاوه بر آن، در ساخت اتصالات الکتریکی و نوک خودنویس نیز از این فلز استفاده می کنند.
عنصر شماره 44 جدول تناوبی، روتنیم در پزشکی نیز کاربرد دارد، مثلا ایزوتوپ 106Ru آن در رادیوتراپی سلول های بدخیم و سرطانی چشم کاربرد دارد. به علاوه، روتنیوم برای تعیین سطح کلسی تونین در خون بکار می رود. تعیین سطح کلسی تونین در تشخیص و درمان بیماری های مربوط به غدد تیروئید و پاراتیروئید مفید و ضروری است. از دیگر کاربرد های ترکیبات روتنیم می توان به موارد زیر اشاره کرد.