عنصر فسفر از عناصر شیمیایی جدول تناوبی عناصر بوده و با نماد شیمیایی P شناخته می شود. عدد اتمی عنصر فسفر 15 و عدد جرمی آن 30.974 است. عنصر فسفر در گروه 15 و تناوب 3 جدول تناوبی مندلیف جای گرفته است. عنصر فسفر از دسته نافلزات بوده و در پایین نیتروژن قرارگرفته است. ترکیبات عنصر فسفر در طبیعت یافت شده ولی این ماده به صورت خالص در طبیعت وجود ندارد.
واکنش پذیری عنصر فسفر بسیار زیاد است. خواص عنصر فسفر موجب شده تا هنگام واکنش با اکسیژن نور اندکی ساطع کند. انواع عنصر فسفر به صورت فسفر سفید، فسفر قرمز و فسفر سیاه شناخته شده است.عنصر فسفر ماده ای است که در یونان به آن فسفروس گفته می شده است. فسفروس به معنای حامل روشنایی و از نام های باستانی سیاره زهره است.
این ماده در سال 1669 توسط شیمیدان آلمانی هنیگ براند هنگام تولید یک دارو از ادرار شناخته شد. این دانشمند با تبخیر ادرار سعی در تقطیر نمک داشت. طی این فرایند ماده سفید رنگی تولید شد که در تاریکی درخشیده و با نور زیادی می سوخت. جالب است بدانید در گذشته از فسفر سفید در کبریت ها استفاده می شد. این کبریت ها سمی و خطرناک بودند و استفاده از آن ها موجبات قتل و خودکشی را فراهم می کرد.
کارگران کبریت سازی به دلیل مجاورت با بخار آن به مردگی استخوان های فک دچار می شدند. بعد از اینکه فسفر قرمز کشف شد، جایگزین فسفر سفید در صنعت کبریت سازی گردید. فسفر قرمز خاصیت آتش زایی و سمی کمتری نسبت به فسفر سفید دارد.
ویژگی عنصر فسفر
خواص عنصر فسفر
این ماده یک نافلز چند ظرفیتی است. این ماده به شکل یک ماده جامد، موم مانند و سفید رنگ است. که البته بوی نا مطبوعی هم دارد. لازم به ذکر است که فسفر خالص بی رنگ و شفاف است. این نافلز در آب قابل حل نیست اما در دی سولفید کربن حل می شود. عنصر فسفر خالص به سرعت در هوا سوخته و به پنتا اکسید فسفر تبدیل می شود. مدل اتمی بور برای عنصر فسفر تعریف شده است.
پیدایش عنصر فسفر
به دلیل واکنش پذیری بالای این ماده در هوا و دیگر مواد حاوی اکسیژن، این ماده به تنهایی در طبیعت یافت نمی شود. اما ترکیب عنصر فسفر به مقدار زیاد در معادن گوناگون وجود دارد.فسفرهای چند شکلی سفید را می توان به روش های گوناگون تهیه نمود. تری کلسیم فسفات از صخره های فسفاتی گرفته شده و طی فرایندی در مجاورت کربن و سیلیکا در کوره های سوختی یا برقی حرارت داده می شود. طی این فرایند، عناصر فسفری به شکل بخار آزاد شده و به صورت اسید فسفریک جمع آوری می گردند.