عنصر لانتان، فلزی چکش خوار، نرم و انعطاف پذیر است که به راحتی با چاقو بریده می شود. این عنصر دارای قابلیت شکل پذیری بالایی است. از این رو، می تواند به راحتی به شکل های مختلف تغییر کند. از آنجاییکه قابلیت چکش خواری بالایی نیز دارد، پس می تواند به راحتی به ورقه هایی صاف تبدیل شود. به علاوه، لانتانیم رسانای خوبی از گرما و الکترسیته می باشد.
این عنصر زمانیکه که در معرض هوا قرار می گیرد، به آرامی لکه دار می شود. از طرفی، در معرض هوا به سرعت اکسید می گردد. همچنین در هوای مرطوب خورده می شود. به علاوه، آب سرد به آهستگی، اما آب داغ به سرعت عنصر لانتانیم را مورد حمله قرار می دهند.خصوصیات قابل توجه لانتان از ساختار اتمی آن ([Xe] 5d16s2) ناشی می شود. همانطور که مشخص است، اوربیتال d لایه ماقبل آخر در این عنصر در حال پر شدن است. این عنصر به واسطه آرایش الکترونی که دارد، در دسته فلزات واسطه قرار می گیرد.
فلزات واسطه در حقیقت بین فلزات قلیایی خاکی (گروه دوم) و عناصر گروه بور در جدول تناوبی قرار گرفته اند. به عناصر واسطه، عناصر گروه B نیز گفته می شود. لازم به ذکر است که به لانتانید ها و اکتینید ها عناصر واسطه داخلی گفته می شود. با توجه به آرایش الکترونی مشخص است که سه الکترون در دورترین لایه الکترونی لانتانیوم وجود دارد. پس در بیشتر ترکیبات به صورت کاتیون سه بار مثبت (La3+) ظاهر می شود. در واقع، حالت اکسیداسیون آن بیشتر 3+ است. از این رو می تواند در سه پیوند کووالانسی شرکت کند.
عنصر لانتانیوم یکی از واکنش پذیر ترین فلزات خاکی کمیاب محسوب می شود. بنابراین، با کربن، نیتروژن، بور، سیلیکون، سلنیوم، فسفر، گوگرد و هالوژن ها واکنش می دهد. این عنصر همچنین در اسید ها محلول است. در حالی که در واکنش با آب، لانتان هیدروکسید و هیدروژن می دهد.