عنصر سلنیم ایزوتوپ های فراوانی دارد. سلنیمی که در طبیعت وجود دارد دارای پنج ایزوتوپ پایدار 74Se(0.89 %)، 76Se(9.37 %)، 77Se(7.63 %)، 78Se(23.77 %) و 80Se(49.61 %) می باشد. دو ایزوتوپ دیگر یعنی 79Se و 82Se(8.73 %) رادیواکتیو می باشند. علاوه بر آن، 23 ایزوتوپ پرتوزای سلنیم نیز شناخته شده است. پایدارترین رادیو ایزوتوپ آن، 79Se با نیمه عمر 327 هزار سال است.
کاربرد های عنصر سلنیوم
عنصر سلنیوم کاربرد های بسیار زیادی در صنایع مختلف از جمله صنایع الکترونیک (مرتبط با فتوسل ها و باطری های خورشیدی)، فتوکپی، عینک سازی، رنگ سازی، تولید آفت کش ها، لاستیک سازی، آلیاژ های فلزی، افزودنی غذای ماکیان و چهار پایان، نساجی، عکاسی، دارویی (به ویژه در شامپو های ضد شوره و ضد قارچ) و پزشکی کاربرد دارد. به علاوه، رادیوایزوتوپ های آن در طب تشخیصی استفاده می شوند.
همان طور که بیان شد، یک کاربرد سلنیوم در واقع رنگ دادن به عکس ها و تصاویر است. از این رو، به طور گسترده به وسیله کمپانی های عکاسی فروخته می شود. از کاربرد های هنری آن می توان در شدت دادن به طیف رنگ ها به ویژه در تصاویر سیاه و سفید نام برد. همچنین در افزایش طول عمر عکس نیز موثر است.
سلنیم همچنین برای پاک کردن رنگ از شیشه ها کاربرد دارد. به راحتی می تواند رنگ سبز را که شامل ناخالصی های آهن دار است، از بین ببرد. این عنصر در قرمز کردن رنگ شیشه و مینا کاری نیز بکار گرفته می شود. علاوه بر آن، عنصر شماره 34 جدول تناوبی به عنوان ماده ضد خش در فرآیند تولید لاستیک های ولکانیزه نیز کاربرد دارد. این عنصر همچنین در فتوکپی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
ترکیبات عنصر سلنیوم
همانطور که بیان شد عنصر سلنیوم در گروه عناصر گوگرد و تلوریم قرار گرفته است. بنابراین ترکیباتی مشابه آنها می سازد. توجه داشته باشید که سلنیوم مانند گوگرد در اکسیژن می سوزند. در این صورت دی اکسید سلنیوم یا انیدرید سلنیو (SeO2) ایجاد می گردد. این فلز همچنین می تواند به راحتی با کربن، هیدروژن و هالوژن ها واکنش دهد و در نتیجه ترکیبات آلی سلنیوم و هالید تولید نماید. از دیگر ترکیبات آن می توان به موارد زیر اشاره کرد.