عنصر هولمیم از عناصر شیمیایی جدول تناوبی عناصر بوده و با نماد شیمایی Ho شناخته می شود. عدد اتمی عنصر هولمیم 67 و عدد جرمی آن 164.93 است. خواص عنصر هولمیم موجب شده است تا در گروه 3 و تناوب 6 جدول تناوبی مندلیف جای بگیرد. عنصر هولمیم از فلزات واسطه داخلی بوده و در دسته لانتانید ها جای دارد. از خواص عنصر هولمیم می توان اشاره نمود که جامدی بلوری با جلای نقره ای است. از کاربرد عنصر هولمیم می توان به استفاده از آن در پژوهشگاه های الکتروشیمی و اسپکتروسکوپی اشاره نمود.
عنصر هولمیم در سال 1878 توسط Marc Delafontaine و Jacques Louis Soret کشف شد. آن ها نوار های طیف جذبی خاص این عنصر را که در آن زمان ناشناخته بود، شناسایی کردند. این دو دانشمند این ماده را عنصر X نامیدند. بعد از آن ها در سال 1878 دانشمندی به نام Per Theodor Cleve به طور جداگانه و هنگامی که مشغول کار بر روی اکسید اربیم بود، این عنصر را کشف کرد. نام عنصر هولمیم از واژه لاتین Holmia به معنی استکهلم گرفته شده است.
Cleve با بهره گیری از روشی که توسط Carl Gustaf Mosander ابداع شده بود توانست تمام ناخالصی ها را از erbia خارج نماید. با حذف ناخالصی ها دو ماده معدنی جدید با رنگ های قهوه ای و سبز حاصل آمد. Cleve ماده قهوه ای را holmia (برگرفته از نام زادگاهش یعنی استکهلم) و ماده سبز رنگ را thulia نام گذاری کرد. بعد ها مشخص شد که Holmia همان اکسید هولمیم و thulia همان اکسید تالیم است.
منابع عنصر هولمیم
همانند تمامی عناصر خاکی (لانتانید ها)، عنصر هولمیم نیز کمیاب بوده و در طبیعت به صورت آزاد وجود ندارد. این ماده به صورت ترکیب با عناصر دیگر یافته می شود. این ماده در کانی های گادولینیت و مونازیت و سایر کانی های خاکی کمیاب یافت می شود.
عنصر هولمیم از شن مونازیت به صورت تجاری با روش جابه جایی یونی جداسازی می شود. هولمیم به دست آمده حدود 05/0% خواهد بود. به طور کلی جداسازی این عنصر از سایر کانی های خاکی کمیاب دشوار است.این عنصر را با روش کاهش کلرید و فلوئورید آن به وسیله کلسیم فلزی می توان تهیه نمود. مقدار این ماده در پوسته زمین 1,3 میلی گرم در هر کیلو تخمین زده شده است.
عنصر هولمیم عنصر شماره 67 جدول تناوبی عناصر