عنصر ایتربیوم به همراه سایر عناصر کمیاب در زمین و در معادن یافته می شود. این عنصر به صورت اقتصادی از خاک monazite استخراج شده و حاوی 0.03% ایتربیوم است. این عنصر همچنین در Euxenite و Xenotime نیز پیدا می شود. توجه شود که جداسازی عنصر ایتربیوم از دیگر عناصر کمیاب کار بسیار دشواری است.
اما روش های تبادل یونی و استخراج حلال که در قرن20 معرفی شدند، این جدا سازی را آسان نموده اند. همانطور که این ماده کمیاب است ترکیبات ایتربیم نیز بسیار کمیابند. مناطق اصلی استخراج ایتربیوم در معادن چین، آمریکا، برزیل، هند، سریلانکا و استرالیا است. ذخایر ایتربیوم حدود یک میلیون تن تخمین زده می شود. تولید جهانی این عنصر حدود 50 تن در سال است.
تولید
تکنولوژی استخراج و جابه جایی یونی روشی نوین در جداسازی عناصر خاکی کمیاب است. درواقع این روش ها هزینه تولید ایتربیم را کاهش داده است. این فلز را می توان با روش کاهش اکسید آن به وسیله لانتانیم و یا به وسیله کاهش کلسیم در ظروف در بسته تولید نمود.ویژگی عنصر ایتربیم عنصر شماره 70 جدول تناویی
لانتانیدها
لانتانید ها نام گروهی از عناصر موجود در جدول تناوبی مندلیف است. این عناصر فلزاتی براق با واکنش پذیری بالا و کمیاب هستند. خواص این عناصر مشابه لانتان 57 است. عناصر این گروه نمک های سه ظرفیتی محلول در آب با خواص شیمیایی یکسانی را به وجود می آورند. این عناصر را می توان احیا نمود. این کار با استفاده از اثر کلسیم و لیتیم بر هالید بدون آب صورت می پذیرد.
در مرحله بعد آن را در خلأ ذوب مجدد نموده و باقیمانده مواد احیا کننده تبخیر می شود. همچنین آن ها را می توان از حمام های نمک ذوب شده به صورت الکترولیتی نیز احیا کرد. لانتانید ها می توانند با بعضی ترکیبات آلی املاح آلی نیز تشکیل دهند.
لانتانید ها به دلیل ویژگی هایی که دارند، خاک های کمیاب نیز نام گرفته اند. علت این نامگذاری این است که اولین اعضای لانتانید ها که به صورت اکسید جمع آوری شد شبیه به اکسید های کلسیم و منیزیم (بعد ها در گروه فلزات قلیایی خاکی قرار گرفتند) بود. لانتانید ها در طبیعت به صورت کانی هایی مانند مونازیت، زنوتیم و گادولینیت یافته می شوند.