فلزات نجیب مانند نقره، طلا و فلزات گروه پلاتین و عناصری مانند سلنیوم و تلوریم طی تصفیه الکتریکی مس و نیکل به عنوان گل آند در پایین سلول قرار می گیرند. این درواقع نقطه شروع استخراج این عناصر است.فلزات برای جداسازی ابتدا باید در محلول قرار داد. چندین روش جداسازی بسته به ماهیت مخلوط موجود است. بسته به روند جداسازی و ترکیب مخلوط فلزات چندین روش پیشنهاد می شود.
منابع عنصر ایریدیوم
این فلز به طور طبیعی در آلیاژ طبیعی ایریدیوم و اسمیوم به نام iridiosmium در کوه های اورال و آمریکای شمالی و جنوبی یافت می شود. این ماده در رسوبات آبرفتی رودخانه های مملو از پلاتین نیز وجود دارد. فلز ایریدیم در سنگ معدن های نیکل دار، در سادبری انتاریو نیز به همراه سایر فلزات گروه پلاتین یافته شده است. البته فلزات پلاتین در این معادن کم است. اما حجم بالای سنگ معدن نیکل فرآوری شده است که بازیافت این فلز را مقرون به صرفه می کند.
معرفی ترکیبات عنصر ایریدیوم
عدد اکسایش ایریدیم می تواند از -3 تا +9 متغیر باشد. اما متداول ترین عدد اکسایش ایریدیم +3 و +4 است. اعداد اکسایشی که از +6 بیشترند بسیار نادر هستند. عدد اکسایش +9 هم تنها شامل کاتیون های گازی شکل می شود.
لازم به ذکر است که عنصر ایریدیم با این عدد اکسایش در هیچ نمکی وجود ندارد. عنصر ایریدیم اکسیدهای مختلفی را با رنگ های مختلف تشکیل می دهد. ترکیب IrO2 جامدی آبی رنگ و Ir2O3 رنگی آبی مایل به سیاه دارد.