تعریف اپتوکوپلر فتوترانزیستوری:
فتوترانزیستور شکل زیر را در نظر بگیرید. جریان سیگنال منبع از LED ورودی عبور می کند و سبب تولید نور فروسرخ در آن می شود که شدت آن متناسب با سیگنال الکتریکی است.
این نور منتشر شده به بیس فتوترانزیستور می رسد و باعث روشن شدن آن می شود. در نتیجه، فتوترانزیستور مانند یک ترانزیستور دو قطبی عادی کار خواهد کرد.
بیس فتوترانزیستور می تواند باز (بدون اتصال) باشد تا حساسیت به انرژی نور فروسرخ LED حداکثر شود.
همچنین می توان پایه بیس را از طریق یک مقاومت بزرگ زمین کرد و حساسیت سوئیچینگ را کنترل نمود و آن را نسبت به نویزهای الکتریکی خارجی و تغییرات ناگهانی ولتاژ آن پایدارتر و مقاوم تر کرد.
وقتی جریان گذرنده از LED قطع شود، انتشار نور فروسرخ نیز متوقف شده و فتوترانزیستور از هدایت باز می ایستد.
از فتوترانزیستور می توان برای سوئیچ کردن جریان در مدار خروجی استفاده کرد. پاسخ طیفی LED و قطعه حساس به نور تطابق زیادی با هم دارند و از طریق یک حائل شفاف مانند شیشه، پلاستیک یا هوا از یکدیگر جدا شده اند.
از آن جایی که اتصال الکتریکی مستقیمی بین ورودی و خروجی یک اپتوکوپلر وجود ندارد، تا حدود10kV ایزولاسیون الکتریکی وجود دارد.
اپتوکوپلرها در چهار نوع مختلف در دسترس هستند که هر کدام یک منبع LED فروسرخ دارند، اما قطعه حساس به نور آن ها با هم متفاوت است. این چهار اپتوکوپلر عبارتند از:
چهار اپتوکوپلر مذکور در شکل زیر نشان داده شده اند.
فتوترانزیستور و فتودارلینگتون اغلب در مدارهای DC به کار می روند، در حالی که فتوتریستور و فتوترایاک در مدارهای AC مورد استفاده قرار می گیرند.
البته انواع ترکیب های منبع-سنسور دیگری مانند ال ای دی-فتودیود، ال ای دی-لیزر، لامپ-فتورزیستور نیز وجود دارند.
اپتوکوپلرهای ساده را می توان با استفاده از قطعات مجزا ساخت. برای این کار باید یک LED و یک فتوترانزیستور را مطابق شکل زیر در یک لوله پلاستیکی محکم یا روکش حرارتی (شرینگ) قرار دهیم.
مزیت این اپتوکوپلر دست ساز این است که می توان لوله را با هر طول دلخواهی برید و حتی آن را خم کرد.واضح است که لوله با سطح داخلی انعکاسی، نسبت به لوله ای با درون تاریک بازدهی بیشتری دارد.