محصولات آرایشی بهداشتی بسته به نوع کاربردی که دارند دارای حالات فیزیکی و ترکیبات متفاوتی هستند. حالت فیزیکی یک محصول به منظور راحت تر کردن استفاده، بهبود پخش شدن و ارتقای محلول در نظر مصرف کننده انتخاب می شوند. به عنوان مثال شامپوی مایع برای استفاده بر روی مو راحت تر است، لوسیون بدن را می توان بر روی سطح وسیعی از بدن استفاده نمود و برای مصرف کنندگان کیفیت یک نرم کننده با ویسکوزیته آن ارتباط مستقیمی دارد.
محصولات آرایشی و بهداشتی که درنهیات به دست مصرف کننده می رسند به یکی از شکل های مایع، ژل، سرم، لوسیون، کرم، پودر و غیره هستند. در ادامه به اصول اساسی فرمولاسیون محصولات آرایشی بهداشتی و معرفی چند نمونه از آنها خواهیم پرداخت.برخی از ترکیبات در اکثر و یا دسته ای از محصولات آرایشی بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرند که درادامه به آنها خواهیم پرداخت:
مواد ساینده
برای پاکسازی سلول های پوستی یا پلاک های دندان در اسکراب های بدن و خمیردندان ها مورد استفاده قرار می گیرند. از این ترکیبات می توان به سیلیکا، سدیم بی کربنات و واکس هیدروژنه جوجوبا اشاره کرد.
آنتی اکسیدان ها
برای کاهش اکسید شدن یا خشک شدن محصول در طول زمان مورد استفاده قرار می گیرند. آنتی اکسیدان ها علاوه بر نقشی که در بالا بردن زمان ماندگاری محصولات دارند، با هدف بهبود پوست نیز به کار می روند. از این دست مواد می توان به ویتامین E و عصاره های گیاهی اشاره نمود.
کلاته (شلاته) کننده ها
این مواد از طریق ترکیب شدن با یون های فلزی که ممکن است در مواد اولیه وجود داشته باشند باعث پایداری محصول می شوند. همچنین حضور کلاته کننده ها در محصولاتی که کف می کنند ضروری است، زیرا با پیوند با یون های موجود در آب سخت مشکل عدم کف کردن در آب سخت را حل می کند.. از این ترکیبات می توان به اسید سیتریک، ادتا 2 سدیم و ادتا 4 سدیم اشاره کرد.
رنگ ها
برای رنگ کردن محصولات و یا پوست به کار می روند. اکسید آهن قرمز و اکسید کروم گرین از این دسته اند.
پایدارکننده های امولسیون
امولسیون ها ترکیباتی متشکل از روغن و آب هستند مانند لوسیون ها بدن و کرم های پوست. پایدارکننده ها موجب تشکیل امولسیون نمی شوند اما به پایدار ماندن آن کمک کرده و از جدا شدن به صورت آب و روغن به صورت جداگانه جلوگیری می کنند. برخی از پایدارکننده های امولسیون عبارتند از: زانتان گام، هیدروکسی اتیل سلولز، اکریلات ها و کاربومر.
لایه بردارها
لایه بردارها سلول های مرده بر روی پوست را از بین می برند. از ترکیبات لایه بردار می توان به اسید گلیکولیک، اسید لاکتیک و اسید سالیسیلیک اشاره کرد.سایر ترکیبات مهمی که در فرمولاسیون محصولات آرایشی و بهداشتی به کار برده می شوند عبارتند از: