تعریف کیلووات یا کیلووات-ساعت در قبض برق:
احتمالاً واژه های کیلووات-ساعت (kWh) و کیلووات (kW) را از افراد مختلف به عنوان واحدی برای بیان میزان مصرف برق شنیده اید.
کیلووات-ساعت و کیلووات، به ترتیب، واحدهای انرژی و توان الکتریکی هستند که گاهی با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند.
اما باید بدانیم که مفاهیم توان و انرژی الکتریکی با یکدیگر تفاوت دارند. همان طور که گفتیم، کیلووات-ساعت و کیلووات، به ترتیب، واحدهای رایج برای بیان انرژی و توان الکتریکی هستند.
انرژی الکتریکی یکی از انواع مختلف انرژی (مانند گرمایی، جنبشی، پتانسیل و…) است و به بیان ساده می توان گفت که انرژی، قابلیت انجام کار است. توان نیز نرخ مصرف انرژی در مدت زمان مشخص و معین است.
طبق تعاریفی که بیان کردیم، رابطه توان و انرژی به صورت زیر بیان می شود:
زمان × توان = انرژی
دستگاه های الکتریکی معمولاً برحسب توانی که مصرف می کنند بر حسب وات یا کیلووات مشخص می شوند.
برای مثال یک لامپ 100 وات، جاروبرقی 2000 وات و…. انرژی الکتریکی مصرفی هر یک از این وسایل نیز با ضرب توانشان در مدت زمانی که روشن هستند به دست می آید.
هزینه برقی نیز که پرداخت می کنیم طبق میزان مصرف انرژی الکتریکی بر حسب کیلووات-ساعت محاسبه می شود.
برای مثال، لوازم الکتریکی جدول زیر، توان های متفاوتی دارند و با توجه به مدت زمان عملکرد یا اصطلاحاً روشن بودنشان انرژی الکتریکی یکسانی و برابر با 1000 وات-ساعت یا یک کیلووات-ساعت مصرف می کنند.
پس به طور خلاصه می توان گفت که کیلووات واحد توان و کیلووات-ساعت واحد انرژی است و ما هزینه برق را بسته به کیلووات-ساعت مصرفی (که در آن، هم توان وسایلمان و هم مدت استفاده از آن ها لحاظ شده) پرداخت می کنیم.
تصویر زیر یک قبض قدیمی مربوط به سال 1335 را نشان می دهد که اشتباه رایجی را مرتکب شده و به جای نوشتن کیلووات-ساعت از کیلووات استفاده کرده است.