توان مقاومت ها در الکترونیک:
توان یکی از پارامترهای مهم در مقاومت ها است که به ویژه در هنگام انتخاب مقاومت ها باید آن را در نظر گرفت.
توان نرخ مصرف انرژی است و با ضرب اختلاف ولتاژ بین دو نقطه و جریان گذرنده از آن به دست می آید. واحد اندازه گیری توان، وات (W) است.
برای مثال، لامپ ها توان الکتریکی را به نور تبدیل می کنند. اما یک مقاومت فقط می تواند انرژی الکتریکی را به گرما تبدیل کند.
گرما معمولاً پارامتر جالبی در الکترونیک نیست و گرمای زیاد سبب آسیب دیدگی های مختلفی (حتی آتش گرفتن مدار) می شود.
هر مقاومت یک اندازه توان ماکزیمم مشخص دارد و برای جلوگیری از گرم شدنِ بیش از حد مقاومت باید مطمئن شویم توان کاری آن کمتر از مقدار ماکزیمم نامی است.
توان نامی یک مقاومت بر حسب وات بیان می شود و معمولاً بین 1/8 (0٫125) وات و 1 وات است. مقاومت هایی با توان بیش از یک وات معمولاً در دسته مقاومت های قدرت قرار می گیرند و کاربردهای خاص خود را دارند.
یافتن توان مقاومت:
توان نامی یک مقاومت را معمولاً می توان با مشاهده اندازه بسته آن تعیین کرد. مقاومت های سوراخ کامل معمولاً در توان های 1/4 (0٫25) و 1/2 (0٫5) وات ساخته می شوند.
توان مقاومت هایی نیز که برای کاربردهای قدرت ساخته می شوند معمولاً روی آن ها درج می شود.
شکل زیر، چند مقاومت قدرت را نشان می دهد که در توان های بزرگ تری نسبت به مقاومت های عادی کار می کنند.
مقادیر توان این مقاومت ها از راست به چپ، به ترتیب، برابر با 25، 5 و 3 وات است.
مقادیر مقاومت آن ها نیز به ترتیب 2 اهم، 3 اهم، 0٫1 اهم و 22 کیلواهم است. از مقاومت هایی با توان کوچک تر معمولاً برای اندازه گیری جریان استفاده می شود.
توان مقاومت های SMD معمولاً با اندازه آن ها قابل تشخیص است. توان مقاومت های 9402 و 0603 معمولاً 1/16 (یک شانزدهم) وات و توان مقاومت های 0805 یک دهم (0/1) وات است.