رسانای حساس به نور (Photoconductive):
آشناترین مثالی که برای معرفی یک فوتوسل می توان از آن استفاده کرد، مقاومت های حساس به نور (Light Dependent Resistor - LDR) هستند. این دست از مقاومت ها بر اساس رسانایی نوری یا (Photoconductive) کار می کنند. در تصویر زیر نمونه ای از یک LDR نمایش داده شده است.
تصویر (4): نمایی از مقاومت حساس به نور (LDR)
همان طور که در تصویر مشخص است، بالای LDR یک لنز جهت متمرکز کردن نور به سلول وجود دارد. در صورت اتصال LDR در مدار الکتریکی، متناسب با جنس ماده سلول، هنگام قرار گرفتن مدار در تاریکی یا نور معمولی (مرئی)، LDR مقاومت الکتریکی بالایی از خود نشان می دهد.
اما هنگامی که نوری با فرکانس مناسب به سلول (به طور مثال از جنس کلسیم سولفید) آن برخورد کند، از خود مقاومت کمی نشان می دهد.
در واقع با برخورد نور به سلول، مطابق با اثر فوتوالکتریک، نور تابشی به جریانی الکتریکی تبدیل شده و به جریان عبوری از LDR اضافه می شود.
در اینجا نور تابش شده با تولید فوتوالکترون هایی در داخل ماده (افزایش الکترون های آزاد) باعث کاهش مقاومت الکتریکی آن می شود.
از کاربرد های مهم مقاومت های حساس به نور (LDR)، استفاده در شیرآلات اتوماتیک یا در های کشویی اتوماتیک است.
به طور ساده ساختار ماده مورد استفاده در آن ها به گونه ای است که توسط نور (موج) مادون قرمز محیط به طور پیوسته جریان ثابتی را تولید می کند.
هنگامی که دست یا بدن شما جلوی این مقاومت قرار بگیرد، میزان نور ورودی به مقاومت LDR تغییر می کند.
در نتیجه مقاومت تغییر پیدا کرده به منزله تغییر جریان بوده که مدار الکترونیکی تعبیه شده در آن تغییرات جریان را تشخیص می دهد. آنگاه دستور مربوطه (باز شدن مسیر آب یا باز شدن در یا …) صادر می شود.
تصویر (5): نمایی از یک شیر اتوماتیک. تغییرات نور توسط فوتوسل LDR ثبت شده و در نتیجه آب جاری می شود.