Naphtha اصطلاحی عمومی است که به ترکیبات نفتی پالایش شده، پالایش شده جزئی و یا غیر پالایش شده که در کمتر از 240 درجه سانتی گراد تقطیر می شوند، اطلاق می شود. این برش جزء فرار نفت در نظر گرفته می شود که به عنوان حلال و یا در تولید بنزین و ترکیبات آروماتیک استفاده می شود و از لحاظ محدوده جوش و تعداد اتم های کربن شبیه به بنزین است.
در تعریفی دیگر نفتا برشی حاصل از تقطیر اتمسفری نفت خام است که بین برش های گازی و کروزن قرار دارد.این برش شامل مولکول هایی با تعداد اتم کربن بین 5 تا 12 است که عموما شامل پارافین ها، اولفین ها، نفتن ها و آروماتیک ها می شوند. همچنین ترکیباتی مانند گوگرد، نیتروژن، اکسیژن، آب، نمک و تعدادی ترکیبات فلزی مانند وانادیوم، نیکل و سدیم نیز وجود دارند.
نفتا را می توان بر اساس ترکیبات موجود و تعداد اتم های کربن موجود در ساختار آنها به دو دسته سبک و سنگین تقسیم کرد. نفتای سبک به عنوان حلال لاستیک و رقیق کننده لاک استفاده می شود، در حالی که نفتای سنگین به عنوان حلال وارنیش (جلا)، در رنگرزی و به عنوان پاک کننده استفاده دارد.
خواص
بو: به طور کلی ترکیبات پارافینی دارای کمترین و ترکیبات آروماتیک قوی ترین بو را دارند، بوی نفتا که مخلوطی از ترکیبات متنوع است به میزان هر کدام از این مواد بستگی دارد.
رنگ: نفتا در حالت کلی بی رنگ است اما در صورت وجود میزای بالای ترکیبات آروماتیک ممکن است زرد کم رنگ از خود نشان دهد.
سبک: عموما دارای مولکول هایی با 5-6 اتم کربن که در 30-145 درجه سانتی گراد می جوشند.
سنگین: عمدتا از مولکول هایی با 7-12 اتم کربن تشکیل شده و دارای نقطه جوش بین 140 تا 205 درجه سانتی گراد هستند.