پنهان شدن از دید رادار:
در بحث کاربرد های نظامی رادار، مقوله اقدام متقابل یا پنهان شدن از دید رادار بسیار پراهمیت بوده و دانشمندان نظامی مدام در حال تحقیق و توسعه در این خصوص هستند.
به عبارت دیگر، دشمن نیز همانند شما یا شاید بهتر از شما به تکنولوژی رادار مجهز است و می تواند حرکات شما را رصد کند. بنابراین شما احتیاج دارید تا از دید دشمن مخفی بمانید.
مهم ترین اقداماتی که در این خصوص می توان انجام داد در طراحی و ساخت بدنه هواپیما ها است.
هرچند این اقدامات می توانند محدود باشند اما به طور مثال می توان با ایجاد لایه ای پوششی از مواد خاص که امواج الکترومغناطیسی را در طیف فرکانسی خاص (فرکانس امواج رادار) جذب کنند، از دید رادار دشمن مخفی شد.
همچنین می توان بدنه هواپیما را طوری طراحی کرد که کمترین بازتاب را داشته باشد و باعث پراشیده شدن امواج شود.
یکی از معروف ترین طراحی ها در این خصوص، بمب افکن B2 نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا است.
همان طور که در تصویر این هواپیما مشاهده می کنید طراحی خاص بدنه آن می تواند باعث پراشیده شدن امواج رادار شود. همچنین لایه ای پوششی از مواد خاص جهت جذب طیف رادیویی روی بدنه آن قرار دارد.
تصویر (11): نمایی از بمب افکن رادار گریز B2
تاریخچه:
در توسعه سیستم های راداری بسیاری از داشمندان نقشی اساسی داشتند. اما از بین آن ها اولین نفری که از فناوری رادار بهره برد، فیزیکدان اسکاتلندی به نام رابرت واتسون وات (Robert Watson-Watt) بود.
در خلل جنگ جهانی اول، واتسون در دفتر هواشناسی ملی انگلیس کار می کرد. در آنجا از امواج رادیویی برای پیشبینی وضعیت آب وهوا استفاده می کردند.
تصویر (12): رابرت واتسون وات (1973 ~ 1892)
در خلل جنگ جهانی دوم، واتسون به همراه همکارش آرنولد ویلکینز (Arnold Wilkins) متوجه شدند که از فناوری مذکور می توانند جهت شناسایی هواپیمای دشمن استفاده کنند.
انگلیس با مجهز شدن به سیستم های راداری، برتری زیادی در برابر نیرو هوایی آلمان به دست آورد که خود در پیروزی آن ها نقشی اساسی داشت.
در آمریکا نیز سیستمی مشابه در دسامبر سال 1941 توانست نزدیک شدن هواپیما های ژاپنی به پرل هابر هاوایی را تشخیص دهد.