محاسبه اندوکتانس توسط منحنی ولتاژ-جریان:
در این روش، روند کار شبیه به روش نخست است. با این تفاوت که در اینجا از مولد ولتاژ پالسی استفاده می کنیم. اتصال مولد های پالسی به مدار همانند سایر مولدها است.
در اینجا تنها عنصر سلف را روی بردبورد همانند شکل (10) داریم.
شکل (10): اتصال منبع ولتاژ پالسی به سلف
ترمینال مثبت (سوسماری قرمز) مولد ولتاژ را با یک سر سلف از طریق سیم بردبورد وصل کرده و آن سر دیگر، به واسطه سیمی موسوم به sense resistor توسط پروب به اسیلوسکوپ وصل می شود.
توجه داشته باشید که در اینجا به دلیل اینکه می خواهیم جریان عبوری از سلف را مانیتور کنیم، نیاز یه یک مقاومت است که این مقدار مقاوت توسط سیم sense resistor فراهم می شود.
شکل (11): اتصال پروب اسیلوسکوپ از طریق sense resistor به سلف
پس از اتصال پروب ها مطابق با شماتیک فوق (شکل 11)، با روشن کردن منبع جریان (ولتاژ) و اسیلوسکوپ شاهد مانیتور شدن جریان پالسی هستیم.
توسط اسیلوسکوپ مقدار حداکثر جریان و مدت زمان بین پالس ها را خوانده و آن ها را یادداشت کنید. معمولاً واحد جریان بر حسب آمپر و زمان بین پالس ها برحسب میکروثانیه نمایش داده می شود.
دقت داشته باشید که ممکن است فاصله پالس ها برحسب فرکانس بیان شود که در این صورت باید با استفاده از رابطهf=1T آن را تبدیل کنید.
شکل (12): حداکثر مقدار جریان که بالاترین نقطه سیگنال است.
حال با استفاده از رابطه زیر به راحتی می توانید اندوکتانس سلف را محاسبه کنید.
تمامی پارامتر های مورد نیاز در صفحه نمایش اسیلوسکوپ، همان طور که در بالا توضیح دادیم، موجود هستند. در رابطه فوق، ٰV ولتاژ پیک منبع ولتاژ، T زمان بین هر پالس وI جریان ماکزیمم است.
به طور مثال فرض کنید که ولتاژ پیک منبع ولتاژ برابر با 50 ولت و فرکانس آن 200 کیلوهرتز باشد. در این صورت حاصل ضرب صورت کسر در معادله فوق به شکل زیر است:
شکل (13): محاسبه اندوکتانس سلف
همچنین اگر جریان حداکثر برابر با 5 آمپر باشد، مطابق با تصویر، مقدار اندوکتانس محاسبه می شود.
شکل (14): محاسبه اندوکتانس سلف
در صورتی که قصد محاسبه اندوکتانس به سه روش فوق را دارید، رعایت نکات ایمنی به هنگام کار با ادوات الکترونیکی و برقی امری ضروری است.
پیشنهاد می کنیم که آزمایش های فوق را در محیط آزمایشگاه دبیرستان یا دانشگاه خود تحت نظر سرپرست یا استاد انجام دهید.