تعریف مبدل داده و انواع آن:
تمام مقادیر در دنیای واقعی دارای ذات آنالوگ هستند. می توان این مقادیر را به صورت الکتریکی با سیگنال های آنالوگ نمایش داد.
یک سیگنال آنالوگ، سیگنالی متغیر با زمان است که در لحظات مختلف از زمان، می تواند هر عددی باشد. بر خلاف سیگنال آنالوگ، سیگنال دیجیتال به صورت ناگهانی از یک سطح به سطح دیگر تغییر می کند.
همچنین مقادیر یک سیگنال دیجیتال فقط می تواند سطوح مشخصی باشند که تعداد این سطوح، محدود و قابل شمارش است.
مدارات الکترونیکی که می توانند با سیگنال های آنالوگ کار کنند را مدارات آنالوگ می گویند. به طریق مشابه، مدار الکترونیکی که با سیگنال های دیجیتال کار می کند، مدار دیجیتال نام دارد.
یک مبدل داده (Data Converter) مداری است که اطلاعات را از یک فرم به فرم دیگر تبدیل می کند. در نتیجه می توان گفت دو نوع مبدل داده وجود دارد:
اگر بخواهیم خروجی یک مدار آنالوگ را به عنوان ورودی، به مدار دیجیتال دیگری متصل کنیم، آن گاه باید یک مدار واسط را بین آن دو مدار قرار دهیم.
این مدار واسط باید داده ها را از فرم سیگنال آنالوگ به فرم سیگنال دیجیتال تبدیل کند. چنین مداری را یک مبدل آنالوگ به دیجیتال یا به اختصار ADC می نامند.
عکس این حالت نیز صادق است، یعنی اگر بخواهیم خروجی یک مدار دیجیتال را به ورودی یک مدار آنالوگ وصل کنیم، لازم است ابتدا از مدار واسطی استفاده شود که سیگنال ها را از فرمت دیجیتال به آنالوگ تبدیل کند.
این مدار، مبدل دیجیتال به آنالوگ نام دارد که برای اختصار به آن مدار مبدل دیجیتال به آنالوگ می گویند.
به این نکته توجه کنید که بعضی از مبدل های آنالوگ به دیجیتال ممکن است برای عملکرد خود به یک مبدل دیجیتال به آنالوگ به عنوان یک بلوک میانی نیاز داشته باشند.