محاسبات گمرکى، محاسباتى نظیر حقوق گمرکی، عوارض گمرکى و سود بازرگانى را شامل مىشود که محاسبه هر یک از آنها بر مبناء ارزش کالا انجام مىشود که محاسبه ارزشى کالا نیز خود مستلزم آگاهى از مواردى نظیر بهاء سیف، نرخ ارز و... مىباشد. لذا براى محاسبات گمرکى اولین اقدام محاسبه ارزش کالا است.
حقوق گمرکى و سود بازرگانى و برخى از عوارض گمرکى بر مبناء ارزش کالاها وصول مىشود. بنابراین تعیین ارزش صحیح کالاها در گمرک از اهمیت ویژه اى برخوردار است. تقویم ارزش کالا در گمرکات صرف نظر از مفاهیم فلسفى آن که در مکاتب مختلف اقتصادى بیان گردیده صورت مىگیرد. به طورى که گمرک همواره مترصد یافتن روشى براى وقوف به میزان واقعى پرداختهاى خریدار به فروشنده است و از آن فراتر، گمرک در اجراء به دنبال یافتن فرمولى است تا او را قادر سازد از کم و کیف معامله و مبالغى که خریدار به فروشنده پرداخته یا باید بپردازد و یا از روابط پنهانى احتمالى فروشنده و خریدار مطلع سازد.
در یک معامله متعارف براساس ماده 10 قانون امور گمرکى ارزش کالا در گمرک عبارت است از:
بهاى سیف (بهاء خرید کالا در مبداء به اضافه هزینه بیمه و حملونقل) و کلیه هزینههاى مربوط به افتتاح اعتبار یا واریز بروات و همچنین حق استفاده از امتیاز نقشه، مدل و علامت بازرگانى و سایر حقوق مشابه مربوط به کالا و سایر هزینههائى که به آن کالا تا ورود به اولین دفتر گمرکى تعلق مىگیرد. این ارزش از روى سیاهه خرید یا سایر اسناد تسلیمى صاحب کالا تعیین و براساس نرخ ارز و برابرىهاى اعلام شده از طرف بانک مرکزى ایران در روز تسلیم اظهارنامه محاسبه مىگردد.
اجراء این تعریف مستلزم آگاهى از موارد زیر است:
بنابراین کالا با هر نوع ارزى خریدارى شود محاسبات گمرکى فقط براساس رسمى ارز انجام میپذیرد نرخ اعلام شده بانک مرکزى براى محاسبه حقوق گمرکى و سود بازرگانى و عوارض هر دلار 1755 ریال مىباشد.
به موجب تبصره 3 ماده 4 آئیننامه اجرایى قانون امور گمرکى منظور از روز اظهار روزى است که صاحب کالا طبق اظهار خود وجوهى را که به ترخیص کالا تعلق مىگیرد به صندوق گمرک پرداخته باشد.
ارزش CIF کالا چگونه محاسبه میشود ؟
ارزش کالا ( COST) + بیمه ( INSURANCE) + کرایهحمل ( FREIGHT)
سیف به معنای بهای تمام شده کالا در مرکز کشور مقصد است که تشکیل میشود از بهای کالا در شهر مبداء به اضافه هزینه بستهبندی و کرایه حمل تا بندر کشور مقصد و هزینه بیمه تا مقصد.