سیستم توزیع در الکترونیک چیست؟
سیستم توزیع یکی از بخش های اصلی سیستم قدرت است که مستقیماً به بار متصل می شود. امروزه موضوع تجمیع منابع انرژی تجدیدپذیر و پراکنده در سطح توزیع، یک موضوع مهم برای مهندسان سیستم قدرت است.
علاوه بر این، پژوهش های شرکت های برق در جهت اعمال تکنیک های بهتر برای بهبود کیفیت توان و پایداری سیستم قدرت در شبکه توزیع است.
در این آموزش، انواع سیستم های توزیع شامل شعاعی، حلقوی و مش را معرفی کرده و مباحثی از قبیل پیکربندی و مزایا و معایب آن ها را بیان خواهیم کرد.
در حالت کلی، سیستم توزیع یک سیستم الکتریکی بعد از پستی است که از سیستم انتقال تغذیه می شود و انرژی الکتریکی را به مصرف کننده نهایی تحویل می دهد. در واقع، سیستم توزیع، بین انتقال و مصرف قرار می گیرد.
در سیستم های توزیع، معمولاً از تجهیزتی مانند ترانسفورماتور، مدارشکن و تجهیزات حفاظتی استفاده می شود. نخستین سیستم توزیع انرژی الکتریکی توسط توماس ادیسون ساخته شد که یک سیستم جریان مستقیم (DC) زیرزمینی بود.
یک سیستم توزیع از فیدرها (تغذیه کننده ها) و دیستریبیوترها (توزیع کننده ها) تشکیل می شود. نمودار تک خطی یک سیستم توزیع در شکل 1 نشان داده شده است.
شکل 1: یک سیستم توزیع توان الکتریکی
اساساً اگر سیستمی توان الکتریکی را در محلی توزیع کند، می توانیم آن را سیستم توزیع بنامیم.
فیدر (Feeder) یک هادی یا رسانا است که پست (یا مولد محلی) را به ناحیه ای متصل می کند که باید توان در آن توزیع شود (شکل 2). ملاحظه اصلی در طراحی یک فیدر ظرفیت حمل جریان آن است.
شکل 2: مثالی از سیستم فیدر شعاعی
توزیع کننده (Distributor) یک هادی است که برای تغذیه مصرف کنندگان از آن جریان گرفته می شود. جریان یک توزیع کننده ثابت نیست، زیرا بارگیری در مکان های مختلف و با فواصل متفاوت انجام می شود.
بر اساس ماهیت جریان، سیستم توزیع را می توان به دو دسته زیر تقسیم بندی کرد:
امروزه، سیستم AC در سراسر دنیا گسترانیده شده است. دلیل این امر ساده تر و اقتصادی بودن آن نسبت به سیستم DC است.