عناصر مخابرات دیجیتال:
برای درک ساده تر، عناصر یک سیستم مخابرات دیجیتال در بلوک دیاگرام زیر نشان داده شده است.
قسمت های مختلف این سیستم را در ادامه بیشتر توضیح می دهیم:
منبع: منبع در یک سیستم مخابراتی می تواند یک سیگنال آنالوگ مانند سیگنال صوتی باشد.
ترانسدیوسر ورودی:
این قسمت از سیستم، «ترانسدیوسر» (Transducer) نام دارد که یک ورودی فیزیکی را دریافت می کند و آن را به یک سیگنال الکتریکی تبدیل می کند. میکروفن نمونه ای از یک ترانسدیوسر ورودی است.
این بلوک همچنین از یک مبدل آنالوگ به دیجیتال (ADC) تشکیل شده است که در آن یک سیگنال دیجیتال تولید می شود و برای پردازش های بیشتر به بلوک های دیگر منتقل می شود.
یک سیگنال دیجیتال را معمولا با رشته ای از اعداد باینری نمایش می دهند.
انکودر منبع:
«انکودر منبع» (Source Encoder) داده ها را به کمترین تعداد بیت های ممکن فشرده می کند. این عمل به استفاده بهینه از پهنای باند موجود کمک می کند.
همچنین در انکودر منبع، «بیت های افزونگی» (Redundant Bits) و نیز بیت های غیرضروری و زائد حذف می شوند.
انکودر کانال:
«انکودر کانال» (Channel Encoder) برای تصحیح خطاها عمل کدگذاری را انجام می دهد. در طول انتقال سیگنال پیام، به دلیل وجود نویز در کانال، ممکن است سیگنال تغییر یابد. برای اجتناب از وقوع این پدیده، انکودر کانال تعدادی بیت افزونگی را به سیگنال مبادله شده اضافه می کند. به این بیت ها، بیت های تصحیح خطا می گویند.
مدولاتور دیجیتال:
در این قسمت سیگنالی که باید در کانال مخابراتی منتقل شود را با یک سیگنال حامل مدولاسیون می کنند. همچنین برای اینکه سیگنال در طول کانال یا واسط منتقل شود، مجددا با کمک یک مبدل دیجیتال به آنالوگ یا DAC به یک سیگنال آنالوگ تبدیل می شود.
کانال:
کانال یا واسط، به یک سیگنال مخابراتی آنالوگ اجازه می دهد که از سمت فرستنده به سمت گیرنده منتقل شود.
دمدولاتور دیجیتالی:
دمدولاتور دیجیتالی اولین گام در سمت گیرنده محسوب می شود. سیگنال دریافت شده در گیرنده مخابراتی ابتدا دمدوله می شود. همین طور در این بلوک سیگنال دمدوله شده از یک سیگنال آنالوگ به سیگنال دیجیتال تبدیل می شود.
دیکودر کانال:
«دیکودر کانال» (Channel Decoder) پس از آشکارسازی دنباله ورودی، عملیات تصحیح خطا را انجام می دهد. در این مرحله برخی اعوجاجات که ممکن است در طول فرایند انتقال به سیگنال افزوده شده باشد، توسط اضافه کردن بیت های افزونگی به سیگنال تصحیح می شود.
اضافه کردن بیت های افزونگی باعث می شود که در سمت گیرنده بازسازی کامل تری از سیگنال اصلی انجام گیرد.
دیکودر منبع:
سیگنال به دست آمده، یک بار دیگر توسط دیجیتال سازی و کوانتیزاسیون تبدیل به سیگنال دیجیتال می شود تا خروجی دیجیتال خالص بدون از دست رفتن اطلاعات به دست آید. دیکودر منبع خروجی منبع را بازسازی می کند.
ترانسدیوسر خروجی:
ترانسدیوسر خروجی آخرین بلوک از یک سیستم مخابراتی به حساب می آید. وظیفه ترانسدیوسر خروجی این است که سیگنال ورودی خود را به فرم فیزیکی اصلی تبدیل کند که در ورودی فرستنده وجود داشت.
این بلوک سیگنال الکتریکی را به یک خروجی فیزیکی تبدیل می کند. یک بلندگوی صوتی نمونه ای از ترانسدیوسر خروجی است.
سیگنال خروجی:
این همان خروجی است که بعد از اتمام کل فرایند به دست می آید. سیگنال صوتی که از گیرنده دریافت می شود نمونه ای از سیگنال خروجی است.