به طور کلی تجار برای واردات کالا به مجوز نیاز ندارند اما طبق قوانین کشور، واردات یک سری از اقلام معین به مجوز نیاز دارد. کالاهایی که مشمول قانون اجباری اخذ مجوز واردات هستند عبارتند از مواد غذایی، مواد گیاهی، لبنیات، مواد دارویی، مواد حیوانی، اسباب بازی، برندهای معروف کیف و کفش و کالاهایی که مشمول رعایت قانون کپی رایت هستند مانند سی دی یا دی وی دی.
لازم به ذکر است که برای انجام تمام امور مربوط به واردات، ارائه شماره واردکننده (شماره کارت بازرگانی، شماره کد اقتصادی یا شماره تامین اجتماعی) الزامی است اما اگر فرد واردکننده هیچیک از شماره های مذکور را نداشته باشد و ارزش کالای واردتی وی حداکثر 2500 دلار است می تواند از کارت بازرگانی دیگران نیز استفاده کند.
همانطور که در ابتدای بحث گفتیم واردات بعضی از کالاها مستلزم اخذ مجوز از نهادها یا سازمانهای خاصی است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
مجوز استاندارد اجباری
برای ترخیص کالا در صورتی که تعداد آنها بیش از پنج عدد و ارزش آنها بیش از سه هزار دلار است موظف به اخذ مجوز و استاندارد گمرکی هستید. گمرک برای صدور این مجوز با آزمایشگاههای معتمد سازمان استاندارد تماس می گیرد و در صورت تایید سلامت کالا مجوز ترخیص را صادر می کند. اگر تعداد و ارزش کالای موردنظر کمتر از حد مذکور باشد اخذ مجوز استاندارد لازم نیست اما در صورت تکرار مکرر چنین وارداتی از ترخیص آن جلوگیری می شود.
مجوز وزارت راه یا مجوز حمل کالا
ترخیص محمولهای که با ناوگان خارجی حمل شده در گروی اخذ مجوز ترخیص از وزارت راه و ترابری است. هزینه اخذ مجوز ترخیص از وزارت راه برابر با ده درصد کرایه حمل محموله با ناوگان غیرایرانی از کشور مبدا تا گمرک ایران است.
مجوز بهداشت
واردات و ترخیص مواد غذایی، دارویی و بهداشتی با اخذ مجوز بهداشت انجام می گیرد. مجوز بهداشت در دو نوع مجوز ورود و مجوز ترخیص صادر می شود. مجوز ورود لازمه واردات مواد اولیه دارویی، عذایی و بهداشتی است که از طرف وزارت بهداشت صادر می گردد اما مجوز ترخیص برای محموله های دارویی، بهداشتی و غذایی صادر می شود که وارد گمرک شده اند؛ البته واردکننده برای دریافت مجوز ترخیص باید به وزارت بهداشت ثابت کند که کالای موردنظر قابلیت مصرف دارد.
مجوز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
واردکنندگان اسباب بازیها باید از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مجوز بگیرند.
مجوز وزارت دفاع
تاییدیه وزارت دفاع برای واردات و ترخیص کالاهایی که قابلیت انفجار، اشتعال و کاربردهای نظامی دارند؛ الزامی است. در بعضی از موارد خود وزارت دفاع برای تایید محموله و صدور مجوز اقدام می کند و در برخی موارد نیز از سایر ارگانها مانند شورای امنیت ملی استعلام می گیرد.
مجوز سازمان انرژی اتمی
مجوز سازمان انرژی اتمی برای واردات و ترخیص یک سری از اقلام خطرناک ضروری است. از بین کالاهایی که به اخذ این مجوز نیاز دارند می توانیم از رادیو داروها، ترخیص قراضه و ضایعات چدن، فولاد، ترخیص شمش های ضایعاتی، ترخیص قراضه مس، ترخیص قراضه و ضایعات نیکل، ترخیص قراضه و ضایعات آلومینیوم، سرب، روی، قلع، ترخیص ماشین های مجهز به لیزر، ترخیص دستگاه های گیرنده و فرستنده تلفن همراه، ترخیص بیسیم ها، ترخیص لامپ های ماوراء بنفش، ترخیص دستگاه لیزرهای پزشکی یا دندانپزشکی، ترخیص دستگاههای رادیوگرافی و ترخیص دستگاههای ایکس نام ببریم.
برای ترخیص کالاهایی که نسبت به موارد نامبرده خطرناک تر هستند؛ علاوه بر مجوز سازمان انرژی اتمی، مجوز ورود و ترانزیت نیز الزامی است.
لازم به ذکر است که واردات حمام آفتاب، سولاریوم و تخت آفتابی ممنوع است.
مجوز ارتباطات و مخابرات
واردکنندگان بعضی از وسایل ارتباطی و تجهیزات ناوبری و… حتماً باید از سازمان تنظیم مقررات مجوز بگیرند که این مجوز در دو نوع مجوز ورود و مجوز ترخیص صادر می شود.
معافیتها و تخفیف های گمرکی
همانطور که گفتیم واردات یک سری از کالاهای معین نیاز به اخذ مجوز از یک سازمان مرتبط دارد که به کالاهای مذکور و مجوزهای لازم برای واردات آنها اشاره کردیم اما یک سری دیگر از اقلام وارداتی نیز وجود دارند که ورود و ترخیص آنها مشمول تخفیف هزینه گمرک می شود و بسته به نوع مصرف کالای مذکور ممکن است که واردکننده کلاً از پرداخت حقوق ورودی معاف شود.
کالاهایی که از پرداخت تعرفه ورودی گمرک معاف هستند عبارتند از:
پاسخ زینگ:
سلام. از افراد متخصص در این موضوع خواهشمند است پاسخ خود را درج نمایند (ثبت نام متخصصان)