تعریف شماتیک رله:
رله یک کلید الکترومغناطیسی است که مدارها را به صورت الکترومکانیکی یا الکترونیکی باز و بسته می کند.
در واقع، رله قطعه ای است که با یک جریان الکتریکی نسبتاً کوچک می تواند یک جریان الکتریکی بسیار بزرگ تر را روشن یا خاموش کند.
رله ها مانند برخی از وسایل الکتریکی کار می کنند، زیرا سیگنال الکتریکی دریافت کرده و با روشن و خاموش کردن کلید، سیگنال را به سایر تجهیزات ارسال می کنند.
اگر کنتاکت رله در حالت عادی بسته یا در حالت عادی باز باشد، بدون وجود برق خطی آن را تهدید نمی کند. در صورت اعمال جریان الکتریکی به کنتاکت ها، وضعیت رله تغییر می کند.
رله ها در موارد متنوعی به کار می روند. رله های الکترومغناطیسی از تجهیزات مختلف AC و DC محافظت می کنند.
این تجهیزات همچنین به عنوان رله کمکی در سیستم های کنتاکت شماتیک حفاظتی رله، برای حفاظت دیفرانسیلی و حفاظت اضافه جریان یا کمبود جریان تجهیزات مختلف AC و DC استفاده می شوند. طرح رله پایلوت حامل جریان از خطوط انتقال محافظت می کند.
شکل زیر شماتیک رله و در واقع، بخش های داخلی آن را نشان می دهد. یک سیم پیچ کنترلی هسته آهنی را احاطه کرده است.
هنگامی که جریان از سیم پیچ کنترل عبور می کند و سپس میدان مغناطیسی را تشکیل می دهد که به یک آهنربای الکتریکی می انجامد. آهنرب از طریق کنتاکت ها به بار و یک کلید کنترل به منبع تغذیه متصل می شود.
بازوی تماس فوقانی جذب بازوی ثابت پایین می شود و سپس کنتاکت ها را که منجر به اتصال کوتاه می شود، می بندد. سپس کنتاکت در جهت مخالف حرکت می کند و پس از خاموش شدن رله، یک مدار باز ایجاد می کند.
هنگامی که جریان سیم پیچ قطع است، آرمیچر متحرک به موقعیت اولیه خود باز می گردد. نیرویی که باعث حرکت آن می شود تقریباً برابر با نصف نیروی مغناطیسی خواهد بود. فنر و گرانش این نیرو را تأمین می کنند.
رله ها می توانند سطوح ولتاژ مختلف عمل کنند. اولین مورد در فشار ضعیف و دیگری در کاربردهای فشار قوی است.
رله برای کاهش نویز کل مدار در کاربردها ولتاژ پایین استفاده می شود. از طرف دیگر، رله ها باعث کاهش قوس الکتریکی در کاربردها فشار قوی می شوند.