کنترل کننده صنعتی چیست؟
در حالت کلی می توان گفت که یک کنترل کننده صنعتی واحدی است که در یک سیستم کنترلی حضور دارد و مسئول تولید سیگنال های کنترلی به منظور کاهش انحراف «مقدار واقعی» (Actual Value) از «مقدار مطلوب» (Desired Value) شناخته می شود.
در واقع کنترل کننده تلاش می کند که اختلاف بین سیگنال واقعی و سیگنال مطلوب در حالت ایده آل به صفر برسد، البته در کاربردهای عملی این مقدار که به آن خطا می گویند، به صفر نمی رسد،
بلکه تلاش می شود به کمترین حد ممکن کاهش پیدا کند. بنابراین کنترل کننده در سیستم های صنعتی باید عملکرد سیستم را کنترل کند تا دقیق ترین پاسخ یا خروجی ممکن از سیستم دریافت شود.
همان طور که گفتیم، کنترل کننده در یک سیستم صنعتی مسئول تولید سیگنال کنترلی است. روش تولید سیگنال کنترلی توسط کنترل کننده الگوریتم های مختلفی دارد و به آن «عمل کنترلی» (Control Action) یا الگوریتم کنترل می گویند.
در تصویر زیر بلوک دیاگرام یک کنترل کننده صنعتی را نشان می دهد.
در تصویر فوق نیز دیده می شود که مقدار انحراف سیگنال به دست آمده نسبت به سیگنال مرجع برابر با سیگنال خطا است و باید توسط کنترل کننده این مقدار خطا را «جبران» (Compensate) کرد تا در خروجی سیستم، یک سیگنال مطلوب به دست آید.
کنترل کننده می تواند سیستم را برای تولید مقادیر مختلف خروجی مدیریت کند، پس به عبارت دیگر در یک سیستم کنترلی، کنترل کننده مدیریت مورد نیاز برای سیستم را فراهم می کند تا مقدار خروجی لازم تولید شود.
در ادامه انواع مختلف کنترل کننده ها را بررسی می کنیم که در سیستم های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند.