طرح رها ازجمله طرح های بانک مسکن به منظور تسویه وام با بانک و فک رهن است. درواقع این رویه یک روش سپرده گذاری که توسط بعضی بانک ها اجرا می شود و شرایط به این صورت است که شما می توانید برای تسویه وام خود به بانک مراجعه کرده و پس از محاسبه بدهی باقی مانده تان مبلغی معادل 110 درصد آن را در بانک سپرده گذاری کنید.
به این ترتیب خانه شما از رهن بانک خارج می شود. همچنین لازم به ذکر است که در این طرح همچنان باید اقساط وامی که گرفته اید را پرداخت کنید و تا زمانی که اقساط شما تمام نشود نمی توانید به مبلغ سپرده گذاری شده در بانک دست بزنید. البته بانک در ازای سپرده گذاری مبلغی را به عنوان سود سپرده به شما پرداخت می کند که نرخ آن معادل بیشترین نرخ سود مجاز مصوب است که شما می توانید از همان مبلغ برای پرداخت اقساط استفاده کنید.
بررسی موارد مربوط به الزام به فک رهن
مواردی وجود دارد که در عقد رهن، ملک مورد رهن در گروی بانک قرارگرفته است و کل اقساط توسط مالک به طور کامل پرداخت می گردد و به همه ی حق وحقوق خود دست می یابد اما طلبکار اقدام به فک رهن ملک در رهن نمی نماید. در چنین حالتی مالک می بایست دعوی الزام به فک رهن را در دادگاه مطرح نماید.
نکته قابل توجه این است که طلبکار درگذشته و پیش از درخواست مالک مبنی بر فک مال مورد رهن، به عنوان امین و امانت دار مال شناخته شده است اما به محض درخواست مالک مبنی بر فک رهن و امتناع از فک مال مورد رهن، این فرد از امانت دار بودن خارج شده و ازآن پس به عنوان غاصب شناخته خواهد شد؛ بنابراین در صورت هرگونه آسیب و خسارت به مال، مسئول خواهد بود.
مورد دیگر دعوی الزام به فک رهن در صورتی است که مال منقول مورد رهن، توسط فردی که ملک را به رهن گرفته فروخته شود و یا فرد به تعهدات خود مبنی بر فک رهن عمل نکند که در این موارد نیز می توان دادخواست الزام به فک رهن را مطرح نمود.
مدارک لازم جهت ارائه الزام به فک رهن در دادگاه