انواع رله کنترل فاز:
رله کنترل فاز انواع مختلفی دارد که هر کدام عملکردهای حفاظتی خاصی را ارائه می کنند. در ادامه، به بعضی از آن ها اشاره می کنیم.
رله عدم تعادل فاز:
اگر منبع تغذیه توسط سیستم سه فاز به دلیل توزیع نامقارن بار نامتعادل شود، موتور قسمتی از انرژی را به توان راکتیو تبدیل می کند و این انرژی بدون بهره برداری از بین می رود.
همچنین موتور در معرض تنش حرارتی بیشتری قرار می گیرد. عدم تعادل فاز باعث تخریب شدید موتورهای AC می شود.
توصیه می شود برای عدم تعادل بیش از 5 درصد، موتور را خاموش کنید.
فقط رله های مانیتورینگ (با عملکرد نظارت بر عدم تعادل فاز) می توانند به طور خودکار قبل از آسیب دیدن موتور آن را متوقف کنند. نظارت مطمئن برای مقابله با عدم تعادل فاز، عمر موتور را افزایش می دهد و از آسیب های هزینه بر جلوگیری می کند.
رله توالی فاز:
یک توالی فاز نادرست در هنگام راه اندازی یا تغییر در دنباله فاز در حین کار باعث می شود که موتور سه فاز با چرخش معکوس کار کند.
کار در جهت معکوس باعث آسیب به برخی موتورها یا بارهایی مانند پمپ ها، کمپرسورهای اسکرو (پیچی) و فن ها می شود.
عملکرد با یک توالی فاز نادرست می تواند برخی از قسمت های دستگاه یا قطعات کار را شل کرده و موقعیت های بسیار خطرناکی ایجاد کند.
می توان با نظارت دائمی توالی فاز از این امر جلوگیری کرد. تنها چیزی که نیاز به آن نیاز داریم، یک دستگاه پایش و یک کنتاکتور برای خاموش کردن دستگاه ها است.
رله خرابی فاز:
از دست دادن و خراب شدن فاز می تواند به عنوان مثال در اثر سوختن فیوز، خرابی مکانیکی تجهیزات، خرابی خط برق، نقص در سیم پیچ ترانسفورماتور یا صاعقه رخ دهد.
به محض از بین رفتن یک فاز، یک موتور سه فاز نمی تواند شروع به کار کند یا ممکن است تحت بار متوقف شود. البته ممکن است موتور به طور نامتقارن نیز به چرخش ادامه دهد.
اگر موتور متوقف شود، مقاومت الکتریکی به میزان قابل توجهی کمتر از یک موتور دوار است. این امر باعث افزایش جریان تا 600 درصد جریان نامی موتور می شود.
چنین جریان زیادی سیم پیچ موتور را در عرض چند ثانیه از بین می برد. موتورها هرگز نباید هنگام خرابی فاز روشن شوند. اگر موتور دچار خرابی فاز شود، باید فوراً برق آن را قطع کرد.
رله پایش ولتاژ:
تمام تجهیزات برقی می توانند در اثر عملکرد مداوم در سطوح ولتاژ نادرست آسیب ببینند. قله های ولتاژ می توانند قطعات الکترونیکی را از بین ببرند و در بدترین حالت، عایق یک دستگاه الکترونیکی یا الکتریکی ممکن در اثر خرابی در سیستم برق آسیب ببیند.
عوامل تعیین کننده در این موارد، عبارتند از سطح ولتاژ، زمان و دمای حاصل از آن. ولتاژ پایین ممکن است دلیل روشن نشدن موتور یا عدم عملکرد کنتاکتور باشد.
علاوه بر این، کمبود ولتاژ باعث گرم شدن می شود که این خود باعث آسیب حرارتی و وضعیت نامشخص تجهیزات خواهدشد.