همان طور که گفته شد لوله های ساخته شده از مس در انواع مختلفی تولید می شوند. یکی از معیارهایی که این لوله ها بر اساس آن دسته بندی می شوند، میزان ضخامت دیواره های آن است. در ادامه به معرفی انواع لوله های جنس مس برحسب سایز دیواره می پردازیم.
لوله مسی نوع K
در بین انواع مختلف لوله هایی با جنس مس، نوع k ضخیم ترین دیواره را دارد. ازاین رو بادوام ترین و مستحکم ترین نوع لوله مسی به شمار می آید. البته باید گفت که ضخامت دیواره های لوله بسته به سایز آن نیز متفاوت است. لوله 2/1 اینچ نوع K دارای ضخامت دیواره 49/0 اینچ است؛ درحالی که ضخامت دیواره لوله 4/3 اینچی نوع k 65/0 اینچ است.
ضخامت این نوع از لوله های ساخته شده از مس سبب شده تا سنگین ترین و درنتیجه گران ترین نوع لوله هایی با جنس مسی باشند. شما معمولاً لوله های نوع k را در لوله کشی های خانه نمی بینید. چراکه برای این گونه لوله کشی ها نیاز به لوله ای با این میزان مقاومت بالا وجود ندارد و البته کار با لوله نوع k لوله های مسی چندان ساده نیست. همچنین به دلیل قیمت بالای این لوله ها استفاده از آن ها برای لوله کشی ساختمان کار چندان عاقلانه ای نیست.
کاربرد این لوله ها با توجه به ضخامت و مقاومتشان بیشتر در موارد مانند سیستم های لوله کشی تجاری، سیستم های آب پاش، نشت روغن، حفاظت از آتش سوزی و… است. همچنین این لوله ها در تأسیسات آب زیرزمینی هم بسیار استفاده می شوند. چراکه مقاومت بسیار بالا، آن ها را برای چنین کاربردی مناسب کرده است.لوله نوع k در دو نوع انعطاف پذیر و سخت در بازار یافت می شود. نوع انعطاف پذیر این لوله ها معمولاً برای شبکه های آب زیرزمینی مورداستفاده قرار می گیرد.
لوله های مسی نوع L
لوله های نوع L بسیار رایج و پراستفاده هستند. ضخامت این لوله ها از نوع k کم تر است. به صورتی که لوله های نوع L در سایز 4/3 اینچی ضخامت دیواره ای به اندازه 045/0 اینچ دارند؛ اما قابل ذکر است که نوع L لوله های مسی نیز بادوام هستند به طوری که از آن ها هم می توان برای تأسیسات آب زیرزمینی استفاده کرد. همچنین برای استفاده در بیرون از ساختمان ها به طوری که که در معرض مستقیم آب وهوا باشند هم مناسب هستند.
در تعمیر و تعویض خطوط قدیمی آب معمولاً از این نوع لوله مسی استفاده می شود. همچنین مانند لوله های نوع K برای حفاظت از آتش سوزی هم استفاده می شوند.به علاوه مواردی مانند استفاده در سیستم های گرمایش آب، سیستم های آب پاش، لوله کشی های داخلی و… از دیگر کاربردهای لوله های نوع L است. این نوع از لوله های جنس مس هم مانند نوع K در دو نوع انعطاف پذیر و سخت قابل دسترسی هستند که هرکدام قابلیت ها و کاربردهای خاص خود رادارند.
لوله نوع M
لوله نوع M در مقایسه با دو نوعی که قبلاً معرفی کردیم، یعنی لوله های نوع L و k دیواره هایی باضخامت کمتری دارد. به طوری که در سایز 4/3 اینچی این لوله ها ضخامت دیواره ها 032/0 اینچ است؛ بنابراین طبیعی است که نسبت به دو نوع نام برده شده مقاومت و استحکام کمتری دارند.
این ضخامت کمتر مزایایی هم دارد. مثلاً باعث می شود نوع M لوله های مسی قیمت کمتری داشته باشند که مزیت مهمی برای این نوع لوله ها محسوب می شود. به علاوه لوله های نوع M سنگینی کمتری دارند و کار با آن ها بسیار آسان تر از دو نوع قبلی است.به همین دلیل این لوله ها محبوب شده اند.
لوله های نوع M هم در شکل های انعطاف پذیر و سخت در بازار عرضه می شود. از این لوله ها معمولاً در مواردی که فشار کمی بر لوله ها وارد می شود استفاده می شود. به همین دلیل در بیرون از ساختمان ها یا در زیرزمین معمولاً از لوله های نوع M استفاده نمی شود. مواردی مانند استفاده در سیستم های خلأ و سیستم های آب خانگی از کاربردهای لوله های نوع M است. به طورکلی بیشترین میزان استفاده از این لوله ها در صنعت آب رسانی خانگی است.
لوله مسی نوع A یا DWV
این نوع لوله با دو نام لوله نوع A و DWV شناخته می شود. این نوع لوله ها درگذشته پرکاربرد بودند. معمولاً در خانه های قدیمی این نوع لوله ها دیده می شوند؛ اما امروزه و در ساختمان سازی مدرن لوله های پلاستیکی PVC جایگزین آن ها شده اند. این لوله تنها نوع لوله های مسی است که برای آب رسانی استفاده نمی شود. کاربرد لوله های نوع A معمولاً در زیرزمین است. این لوله ها کمترین ضخامت دیواره ها را در بین انواع لوله های جنس مسی دارند.